Duiknieuws

Overzicht Nieuws berichten - en - Overzicht Wrakken nieuws

Gif in mosselen en oesters Oosterschelde

27-06-2016

MIDDELBURG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor gif in mosselen en oesters uit het oostelijk deel van de Oosterschelde. Het zou gaan om de giftige stof tetrodotoxine, die schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel.

Volgens de NVWA is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid besloten voorlopig geen mosselen en oesters uit de Oosterschelde op te vissen en dus ook niet uit te leveren aan de horeca. Maatregel Voorlopig zou deze maatregel voldoende moeten zijn om risico's voor de volksgezondheid te voorkomen. Schaal- en schelpdieren uit naastgelegen gebieden in de Oosterschelde moeten eerst worden getest voordat ze verhandeld mogen worden.

Ook particulieren krijgen het advies om voorlopig van de oesters en de mosselen af te blijven. Hoe het gif in de oesters terecht is gekomen is nog niet bekend. De schelpdieren bevatten hetzelfde gif als de kogelvis. Het gaat om tetrodotoxine, een zeer gevaarlijk neurotoxine dat al in lage concentraties bij de mens kan leiden tot dodelijke verlammingsverschijnselen. Voor volwassen mensen is een dosis van 24 milligram al dodelijk.

Sinds oktober vorig jaar is bekend dat de gevaarlijke stof ook kan voorkomen in mosselen en oesters die in Nederland worden gekweekt. Daarom doet de NVWA sindsdien systematisch onderzoek in de Nederlandse kweekgebieden, waaronder de Oosterschelde. Daarbij werd tot nu toe telkens geen tetrodotoxine gevonden.
Bron : HVZeeland

Visser duikt zee in om zeeschildpad te bevrijden

27-06-2016

Milieuorganisatie WWF verspreidt een video waarop te zien is hoe een Pakistaanse visser in zee duikt om een grote zeeschildpad te helpen. De warana of dwergschildpad zit helemaal verstrikt in een plastic zak.

Redder Amir Rahim zegt dat het de eerste keer is dat hij een schildpad ziet die gevangen is een dergelijke zak in plaats van een visnet. Met kleren en al duikt hij de Arabische zee in, zo'n 330 kilometer van de kust van Karachi. Rahim en zijn collega's kunnen de schildpad aan boord hijsen en bevrijden.

Volgens WWF gaat het om een zak van polypropeen (PP), een chemisch product dat in de natuur niet vergaat, maar wordt afgebroken in kleine stukjes microplastic. Die kleine stukjes blijven drijven op de oceaan, waar ze schade berokkenen aan zeedieren. Maar ook daarvoor kunnen ze veel schade aanrichten.

Visser helpt schildpad

Duikster (64) komt om na ongeluk in Noordzee

13-06-2016

Een ervaren duikster is gisteren door een ongeluk op de Noordzee om het leven gekomen, meldt de politie. De 64-jarige vrouw uit het Drentse Zuidwolde kwam bij het omhoog zwemmen in problemen en werd onwel.

Het ongeluk gebeurde op een duiklocatie op ongeveer 74 kilometer ten westen van IJmuiden. De vrouw werd door andere duikers aan boord van een begeleidend vaartuig gebracht. Zij probeerden haar te reanimeren. Het slachtoffer overleed tijdens de vlucht met een traumahelikopter naar het AMC in Amsterdam.

De maritieme politie van de landelijke eenheid heeft de duikapparatuur van de vrouw in beslag genomen voor onderzoek.

Vermiste duiker Scharendijke gevonden

12-06-2016

Medewerkers van de Koninklijke Marine hebben vanmiddag het lichaam de al ruim 24 uur vermiste duiker in het Grevelingenmeer bij het plaatsje Scharendijke gevonden. Het lichaam van de duiker werd gevonden in een scheepswrak.
Volgens Omroep Zeeland raakte het slachtoffer zijn buddy kwijt terwijl het duo op 19 meter diepte dook.

Er zal in een mortuarium onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Vandaag werd opnieuw gezocht naar de duiker aan de Kloosternol. Zaterdagavond is er tot 22.00 uur gezocht.

Zaterdagmiddag werd er bij de Kustwacht een man als vermist was opgegeven na een duik net buiten de haven van Scharendijke. Het zou gaan om een man die al 1,5 uur zoek was. De Kustwacht startte toen een grootschalige zoekactie.

Duiker vermist bij Scharendijke

11-06-2016

SCHARENDIJKE - Bij de duiksteiger aan de Haven Kloosternol in Scharendijke wordt al sinds het einde van de middag gezocht naar een vermiste duiker.

De vermissing werd rond 16.25 uur gemeld. Verschillende brandweerploegen werden hierop ter plaatse gestuurd. Vanwege de diepte ter plekke konden de brandweerduikers echter niet onder water gaan zoeken en moest de komst van marineduikers worden afgewacht. Deze zijn inmiddels ter plekke.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland zijn in de tussentijd wel twee ervaren duikers op eigen beweging in het water gaan zoeken. Een SAR-helikopter zoekt vanuit de lucht naar de duiker. KNRM-reddingboten doen hetzelfde vanaf het water.

De brandweerinzet is rond 19.00 uur beëindigd. De duikers van de Marine gaan zoeken onder leiding van de Kustwacht en in samenwerking met de KNRM. Het Kustwachtcentrum heeft dan ook einde Search and Rescue afgegeven. Helaas kan niet meer worden aangenomen dat de duiker het heeft overleefd. De overlevingskans van de duiker is nihil geworden. Vanaf nu wordt gesproken over een bergingsoperatie.
Bron : HVZeeland

Verzonken stad blijkt gemaakt door bacteriŽn

03-06-2016

Snorkelaars dachten op de Griekse zeebodem een verzonken stad te hebben ontdekt. Het blijkt echter het werk te zijn van bacteriën.

Op de bodem van een ondiepe zee, nabij het Griekse eiland Zakynyhos, deden snorkelaars in 2014 een zeldzame vondst. Ze ontdekten brokstukken die veel weg hadden van resten van een verloren stad. Maar de ‘verzonken stad’ blijkt na nader onderzoek niet gemaakt te zijn door mensen, maar door bacteriën.

Stijgende zeespiegel
Hoewel de vondst leek op een ruïne van een verloren stad, vonden verschillende archeologen het destijds al vreemd dat er op deze plek verder geen aanwijzingen voor een oude beschaving werden gevonden. Zij vroegen zich af of er inderdaad ooit mensen hadden geleefd, die wellicht door de stijgende zeespiegel gedwongen waren om te vluchten.

Om het antwoord te achterhalen, onderzocht een Brits onderzoeksteam de gevonden brokstukken. Dit deden zij met behulp van microscopen en röntgenapparatuur. De wetenschappers ontdekten dat de mysterieuze objecten ongeveer 3 miljoen jaar geleden zijn ontstaan uit methaangas, dat uit de zeebodem komt.

Natuurlijk cement
Verschillende bacteriën voeden zich met dit methaan en bij het verbrandingsproces vormt zich het mineraal dolomiet. Dit is een natuurlijk cement, van waaruit de brokstukken zijn gevormd. Volgens de onderzoekers zijn dit soort structuren van natuurlijk cement niet uniek. Wel gebeurt het zelden dat ze zich in ondiep water vormen.

Het zou overigens goed kunnen dat wij hier in de buurt ook een ‘verzonken stad’ van bacteriën hebben. De onderzoekers vermoeden namelijk dat deze structuren eveneens in de Noordzee aanwezig zijn, aangezien daar veel koolwaterstoffen lekken.
Bronnen: Marine and Petroleum Geology, The Guardian

Legendarische Britse duikboot teruggevonden

26-05-2016

Al tientallen jaren werd er gespeculeerd over het lot van de HMS P311, een Britse onderzeeër die tijdens de Tweede Wereldoorlog spoorloos verdween in de Middellandse Zee. Nu een Italiaanse duiker beweert de boot teruggevonden te hebben, komt aan dat mysterie eindelijk een einde.

De 58-jarige duikexpert Massimo Bondone bevestigde vandaag na een tweede duik dat hij de verloren gewaande duikboot op een diepte van ongeveer 80 meter heeft teruggevonden. Het wrak ligt op ongeveer vijf zeemijl ten oosten van het eilandje Tavolara, voor de kust van Sardinië.

De P311 verliet Malta in december 1942 met 71 bemanningsleden aan boord. De onderzeeër zou deelnemen aan een geallieerde aanval op Italiaanse oorlogsschepen voor de kust van Sardinië, maar verdween in januari 1943, vermoedelijk nadat hij een mijn raakte. Lokale vissers meldden destijds dat ze 's nachts een luid rumoer hadden gehoord.

"100% zeker de P311"
Paolo Pegoraro van duikclub L'Orso, die Bondone logistiek bijstond bij zijn zoektocht naar het wrak, vertelde aan The Telegraph dat Bondone de onderzeeër kon identificeren als de P311 door de twee 'menselijke torpedo's' (een soort bestuurbare miniduikboot voor één of twee personen, red.) in Chariotstijl die vastgehecht zijn aan de buitenkant van het vaartuig. "Het is 100 procent zeker de P311, aangezien dit de enige duikboot was met die heel bijzondere eigenschappen," aldus Pegararo. "Hij daalde zondagochtend af met een GoPro op zijn helm, maar besliste om vandaag terug te keren met betere lampen om beelden van betere kwaliteit te maken."

Bondone dook tot op een diepte van 103 meter om de onderzeeër te verkennen. Het vaartuig is volgens hem intact. Er is een beetje schade aan de boeg, vermoedelijk van een mijn, maar verder is hij 'hermetisch afgesloten'. "Toen hij zonk, ging hij recht naar beneden, aangezien het vaartuig intact op de zeebodem ligt. Hij is erg goed bewaard, met veel schaaldieren en kleurrijk zeeleven," aldus Pegararo.

"Het ziet ernaar uit dat hij waarschijnlijk zonk met lucht binnenin verzegeld, waardoor de bemanning uiteindelijk omkwam van zuurstoftekort," vermoedt Bondone.

Geen berging gepland
De Britse marine liet ondertussen verstaan dat het wrak naar alle waarschijnlijkheid niet zal verplaatst worden. "Scheepswrakken worden enkel opgehaald als er zeer dwingende historische of operationele redenen voor zijn. Eens een militair vaartuig zinkt, wordt het een oorlogsgraf en wordt het achtergelaten waar het zich bevindt," verklaarde een woordvoerder.

Spuugleleijke vis in top 10 nieuwe soorten

24-05-2016

In 2015 zijn om en nabij de 18.000 nieuwe soorten ontdekt op aarde. Hieronder enkele van deze soorten

Phyllopteryx dewysea
Een prachtig zeedraakje op nummer zes. Het zeedier is zo’n 240 millimeter lang en robijnrood. Het zeedraakje leeft voor de kust van West-Australië. Met het oog op de opvallende verschijning van het zeedraakje is het onvoorstelbaar dat het beestje recent pas werd ontdekt. Als dit beestje al aan onze aandacht weet te ontsnappen, wat valt er dan nog meer te ontdekken op onze planeet?

Lasiognathus dinema
Op 5 een vis. Het gaat om een vinarmige. Deze vissen staan zeker niet bekend om hun schoonheid en ook dit nieuwste exemplaar is niet moeders mooiste. Het beestje is zo’n 50 millimeter lang en werd ontdekt in de Golf van Mexico.

Inktvissen vinden opwarming heerlijk

24-05-2016

Het aantal inktvissen in de wereldzeeën groeit snel, zo blijkt uit een nieuwe studie.

In de afgelopen zestig jaar zijn bijna alle soorten inktvissen in aantal toegenomen. De opmerkelijke populatiegroei wordt mogelijk veroorzaakt door overbevissing en de opwarming van de aarde.
Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Onkruid
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door cijfers over visvangst uit de afgelopen zestig jaar te analyseren. Ze keken niet naar hoe vaak inktvissen in totaal werden gevangen. Dat cijfer wordt namelijk sterk beïnvloed door toegenomen aantal vissers en gemotoriseerde visserboten.

De onderzoekers baseren de conclusie in hun studie vooral op statistieken over het gemiddeld aantal inktvissen dat vissers binnen een bepaalde tijd vangen. Bijna alle soorten belanden nu gemiddeld sneller in vissersnetten dan zestig jaar geleden: van de kleine vampierinktvis tot zeekatten en gigantische pijlinktvissen.

"Verrassend genoeg blijkt uit onze analyse dat de populatie inktvissen in zijn geheel in de lift zit", verklaart onderzoekster Zoë Doubleday in de Britse krant The Guardian. "Inktvissen worden vaak het onkruid van de zee genoemd."

Overbevissing
De oorzaak van de plotselinge toename is nog onduidelijk. De wetenschappers vermoeden dat inktvissen profiteren van klimaatverandering. Ze hebben aanwijzingen dat inktvissen sneller volwassen worden als ze in relatief warm zeewater leven. Daardoor zouden hun overlevingskansen verbeteren; ze zijn immers minder lang klein en kwetsbaar.

Ook overbevissing is mogelijk in het voordeel van de dieren. Hun natuurlijke vijanden zoals haaien en kabeljauwen verdwijnen in rap tempo uit de wereldzeeën.

Bij hun jacht op voedsel hebben inktvissen geen last van de slinkende vispopulatie. Ze eten namelijk vrijwel alles: vissen, krabben, kreeften en weekdieren.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Duikers vinden schat op bodem Middellandse zee

16-05-2016

Israëlische duikers hebben in de Middellandse Zee een spectaculaire schat met duizenden antieke munten en meerdere bronzen beelden gevonden.

Het gaat om de lading van een 1.600 jaar geleden gezonken koopvaardijschip uit de laat-Romeinse tijd. Het betreft de grootste vondst in zijn soort in drie decennia tijd, zeiden de Israëlische autoriteiten maandag.

De duikers vonden de kostbaarheden bij de oude Israëlische havenstad Caesarea, niet ver van Haifa. Ongeveer een jaar geleden was er al eens een schat gevonden met tweeduizend gouden munten, die ook als archeologische sensatie gold.

De hobbyduikers hebben de waardevolle nieuwe vondst onmiddellijk gemeld bij de bevoegde autoriteiten. Zij krijgen een beloning.Schip
Op de zeebodem zijn ook resten van het schip en het anker gevonden. Verscheidene bronzen beelden verkeren nog in uitstekende staat, waaronder afbeeldingen van de zonnegod Sol, de maangodin Luna en een Afrikaanse slaaf. Er zijn ook fragmenten ontdekt van drie levensgrote bronzen beelden, waaronder die van dieren.

Jacob Sharvit van de afdeling onderwaterarcheologie in Haifa sprak van ''een zeer spannende vondst, die afgezien van zijn buitengewone schoonheid van historische betekenis is''.
Bekijk beelden van de schat

Wetenschappers ontdekken 'magische kwal'

04-05-2016

Met zijn diepte van ruim 11 kilometer onder het zeeoppervlak is de Marianentrog de diepst gekende plek op aarde. Bitter weinig is geweten over de 2.400 kilometer lange kloof, maar geleidelijk aan leggen wetenschappers het unieke ecosysteem bloot. Zo ook de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA. Die heeft beelden geschoten van een 'magische kwal', die nog het meest aan een creatuur uit de scifi-klassieker 'Avatar' doet denken. Bekijk de video hierboven.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite Wired hebben NOAA-wetenschappers de kwal als "verbluffend mooi" bestempeld. Ze zijn van mening dat het lichtgevende wezen een roofdier is omdat zijn lange tentakels naar buiten zijn gespreid.

De wetenschappers blijven nog tot 10 juli actief in de Marianentrog. "Het voornaamste doel van onze missie bestaat erin om informatie over onderwaterhabitats in te zamelen", klinkt het.

Magische kwal

Schip Endeavour mogelijk gevonden in VS

03-05-2016

Het wrak van een van de beroemdste schepen uit de geschiedenis, de Endeavour van kapitein James Cook, is mogelijk gevonden. Marinearcheologen op Rhode Island zeggen er 80 tot 100 procent zeker van te zijn dat ze het schip op de bodem van de haven van Newport hebben gevonden.

Cook gebruikte het schip voor zijn eerste ontdekkingsreis naar Australië en Nieuw-Zeeland, tussen 1769 en 1771. In 1778 zou het schip zijn omgedoopt in Lord Sandwich en zijn ingezet om Britse soldaten over te zetten ten tijde van de Amerikaanse revolutie.

In hetzelfde jaar werden dertien schepen tot zinken gebracht in de haven van Newport, waaronder de Lord Sandwich.

De maritieme archeologen (RIMAP) presenteren woensdag hun bevindingen. "Het zal reden voor een nationale viering in Australië zijn als RIMAP de Lord Sandwich, voorheen de Endeavour, identificeert", stellen ze in een aankondiging.
Door: ANP

Robot zeemeermin jaagt op schatten onder water

02-05-2016

Lodewijk de Veertiende had niet kunnen bedenken dat deze robot honderden jaren nadat zijn vlaggenschip La Lune verging de schatten uit het schip zou opduiken..

In 1664 verging het schip La Lune. En niemand heeft het schip – en de schatten die het bevat – sinds die tijd aangeraakt. Tenminste: tot voor kort. Want recent stuurden wetenschappers een robot naar het schip om een deel van de schatten van La Lune boven water te halen. Het was de vuurdoop voor de robot die speciaal ontwikkeld is om onder water onderzoek te doen.

Op afstand bestuurbaar
De robot – OceanOne genaamd – is ongeveer anderhalve meter lang en doet een beetje denken aan een zeemeermin. De robot heeft een hoofd, een romp en twee armen. OceanOne kan op afstand worden bestuurd. In het ‘hoofd’ van de robot zitten camera’s die de bestuurder laten zien wat de robot ziet. En de robot geeft de bestuurder haptische feedback, dat wil zeggen dat de bestuurder middels zijn controllers voelt wat de robot voelt. Zo kan de bestuurder bijvoorbeeld voelen of de robot iets zwaars of iets lichts en kwetsbaars in handen heeft. “Je voelt exact wat de robot doet,” vertelt onderzoeker Oussama Khatib, de man die de robot tijdens zijn duik naar La Lune bestuurde. “Het is alsof je er zelf bent.” Tegelijkertijd is de robot ook in staat om zelf ‘na te denken’. Zo kan OceanOne zelf achterhalen of objecten zwaar en lomp of licht en kwetsbaar zijn en de kracht in zijn ‘handen’ daaraan aanpassen. Zo wordt voorkomen dat hij een zwaar object laat vallen of een kwetsbaar object kapot knijpt.

Riffen
OceanOne is oorspronkelijk ontwikkeld voor onderzoek naar riffen in de Rode Zee. Deze riffen bevinden zich op grote diepte en het is voor menselijke duikers lastig om deze te bereiken. Maar voor een robot is dat een stuk gemakkelijker. En nu blijkt deze dus ook heel geschikt te zijn voor archeologisch onderzoek onder water.

Avatar
Het is de bedoeling dat de robot in de toekomst alle duiken die te gevaarlijk zijn voor mensen op zich gaat nemen. “OceanOne zal dan je avatar zijn,” legt Khatib uit. “Het is de bedoeling dat een mens virtueel gaat duiken, zonder dat deze gevaar loopt. Een machine met menselijke eigenschappen die een menselijke duiker op grote diepte belichaamt: dat gaat geweldig zijn (…) We verbinden de mens op een heel intuïtieve en betekenisvolle manier aan de robot. De mens helpt de robot aan intuïtie en expertise en cognitieve vaardigheden. De mens en de robot kunnen dingen doen op een plek die te gevaarlijk is voor mensen, terwijl de mens er toch (in zekere zin, red.) is.”

Wrak
Dat deze aanpak toekomst heeft, blijkt wel uit de duik naar La Lune. Om een vaas uit het wrak te halen, moest de robot door het wrak zwemmen en zich tussen twee kanonnen door wurmen. En dat zonder iets te beschadigen. Maar het is OceanOne gelukt.

In de toekomst hoopt Khatib meerdere van dit soort robots te bouwen. Wellicht kunnen de robots dan in een team gaan opereren.
Bron : Scientias

Eigenaar japon Waddenzee na eeuwen gevonden

20-04-2016

De eigenaar van de unieke zijden japon, die onlangs na bijna vierhonderd jaar werd gevonden in de bodem van de Waddenzee, is waarschijnlijk bekend. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam was het kledingstuk van Jean Kerr, gravin van Roxburghe.

Deze katholieke Schotse was de belangrijkste vertrouwelinge van de Engelse koningin Henrietta Maria (1609-1669). De vorstin was in maart 1642 op weg naar Nederland voor een geheime missie, toen een van haar bagageschepen verging bij Texel.Het verloren gaan van dat schip werd destijds besproken in een brief van de schoonzus van de koningin die in Den Haag woonde. Behalve kleding gingen ook persoonlijke miskelken van de koningin naar de kelder onder de golven.
Er was ook nog een jongere hofdame van wie de japon geweest kan zijn, maar gezien het destijds al ouderwetse model en de ruime maat van de japon lijkt het aannemelijker dat Kerr hem droeg omdat zij ouder was.

Dekmantel
Henrietta Maria kwam officieel naar Nederland om haar twaalfjarige dochter over te dragen aan prins van Oranje Willem II, de toekomstige Stadhouder, met wie ze een jaar eerder was getrouwd. Dit was echter een dekmantel; haar werkelijke missie was het verpanden van de kroonjuwelen, om met de opbrengst Nederlandse wapens te kopen.

Die waren voor koning Karel I essentieel om door te vechten in de Engelse burgeroorlog. De vondst bij Texel is volgens wetenschappers Nadine Akkerman en Helmer Helmers dan ook een belangrijke tastbare herinnering aan de diepe Nederlandse betrokkenheid bij dat conflict.

Binnen vijf minuten
Akkerman: "Toen Helmer me attendeerde op de vondst, hadden we binnen vijf minuten het eerste bewijs opgedoken uit het archief. En we vinden steeds meer aanwijzingen".

Door de vondst van het familiewapen liep het spoor al snel richting de 'verdachte'. Helmers betreurt het dat enkele van zijn collega's hebben gespeculeerd in de media: "Het is jammer dat wij niet eerder zijn geraadpleegd, dan was het raadsel meteen opgelost. De betrokken deskundigen hebben zich nu vooral gefocust op de materiële kant. Die is belangrijk natuurlijk, maar minstens even interessant is het historische verhaal dat achter deze vondst schuilgaat".
Bron : Tubantia

Helft van het Great Barrier Reef is al dood

20-04-2016

Amper 7 procent van het Great Barrier Reef in Australië is niet aangetast door de massale verbleking die het - nu nog - grootste koraalrif ter wereld treft. Dat zeggen Australische wetenschappers na een studie op basis van luchtfoto's. De helft van het rif zal verloren gaan door de verbleking, klinkt het.
© afp.

Verbleking van koralen ontstaat wanneer het water te warm is. Het koraal is daardoor genoodzaakt levende algen af te stoten, waarna het verkalt en wit wordt. Licht verbleekt koraal kan nog herstellen als de temperatuur van het water tijdig zakt; anders kan het afsterven.

De koralen van het Great Barrier Reef maken op dit moment de ernstigste verbleking uit de geschiedenis mee. Hoewel de impact vergroot wordt door een van de sterkste El Niño's in bijna 20 jaar, geloven wetenschappers dat de klimaatverandering de onderliggende oorzaak is.

"We hebben nog nooit zoiets gezien", zegt professor Terry Hughes, woordvoerder van de National Coral Bleaching Taskforce, die luchtbeelden van de werelderfgoedsite bestudeerde. "We schatten op dit moment dat bijna 50 procent van het koraal al dood of stervende is", zegt hij aan persagentschap Reuters. De studie verscheen inScience.
Bron : HLN

Zeldzame garderobe bij scheepswrak Waddenzee

15-04-2016

Voor de kust van Texel is een bijzondere archeologische vondst gedaan. Bij een scheepswrak in de Waddenzee is onder meer een zeer zeldzame, mogelijk koninklijke, garderobe uit de zeventiende eeuw gevonden. Dat maakt de Universiteit van Amsterdam donderdag bekend.

Deskundigen beschouwen het gevonden textiel, waaronder een exclusieve japon, als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. Volgens UvA-hoogleraar Maarten van Bommel is er ''zelden, misschien wel nooit'' zo'n grote vondst gedaan bij een scheepswrak.

De japon is ''wonderbaarlijk goed'' bewaard gebleven. Dat het textiel niet is vergaan, komt doordat er onder water geen zuurstof bij kon komen. Doordat de japon onder het zand is gebleven, is die ook niet aangevreten door beestjes. De jurk is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die donderdag in museum Kaap Skil op Texel van start ging.

Naast de rijk bewerkte japon, gaat het onder meer om een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad.

Gouden Eeuw
Ook zijn er aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije gevonden. Daarnaast zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

Voor de kust van Texel, bij Oudeschild, liggen honderden scheepswrakken, onder andere uit de Gouden Eeuw.
Bron : NU

Octopus ontsnapt op spectaculaire wijze

15-04-2016

15-04-2016

Inky de octopus, een populaire bewoner van het National Aquarium of New Zealand, is erin geslaagd om op indrukwekkende wijze aan zijn leven in gevangenschap te ontsnappen en te verdwijnen in de zee.

De ontsnapping van Inky klinkt als een scène uit 'Finding Nemo'. Medewerkers van het Aquarium geloven dat de inktvis 's nachts uit het aquarium is geklauterd nadat het deksel van de watertank per ongeluk wat bleef openstaan. Het dier gleed langs de watertank naar beneden en bewoog zich drie à vier meter over de vloer om via een 50 meter lange afvoerpijp in de oceaan te belanden.

"Toen we de volgende ochtend toekwamen en zagen dat de tank leeg was, was ik echt verrast," vertelt Rob Yarrell, manager van het Aquarium. "De medewerkers en ikzelf zijn behoorlijk droevig. Maar ja, dat is Inky, hij is altijd een beetje een verrassingsoctopus geweest." "Ik denk niet dat hij hier ongelukkig was, of eenzaam, want octopussen zijn solitair. Maar hij is zo'n nieuwsgierige jongen. Hij zou willen weten wat er buiten gebeurt. Dat is gewoon zijn persoonlijkheid," gaat hij verder.

Reiss Jenkinson, de uitbater van de tentoonstellingen in het Nationaal Aquarium, sluit alleszins uit dat de inktvis gestolen werd. "Ik begrijp het octopusgedrag heel goed," zegt hij. "Ik heb gezien hoe octopussen op boten door lenspompen zien kruipen. En de veiligheid hier is te streng voor iemand om Inky te stelen. En waarom zouden ze ook?"

Octopussen hebben geen beenderen en zijn in staat om zich door extreem nauwe ruimtes te wurmen. Ze staan er ook om bekend om heel intelligent te zijn en in staat om werktuigen te gebruiken.

Inky werd jaren geleden afgezet aan het Aquarium door een visser die de inktvis in een kreeftenval had gevonden. Volgens Yarrell was Inky, die ongeveer zo groot is als een rugbybal, een "buitengewoon intelligente" octopus. "Hij was erg aardig, heel nieuwsgierig en een populaire attractie hier." Het Aquarium gaat niet actief op zoek is naar een vervanger voor Inky. "Je weet nooit," zegt Yarrell. "Er is altijd een kans dat Inky terug naar huis komt."
Bron : HLN

Enorme zeeleguaan 'Godzilla' gespot

13-04-2016

Een schitterende natuurvideo van een monsterlijk grote zeeleguaan doet veel mensen versteld staan. De video dook maandag op op internetcommunity Reddit en het beest werd naar aanleiding van zijn gruwelijke uiterlijk al omgedoopt tot 'Godzilla'.

De video werd opgenomen door duiker Steve Winkworth bij Cabo Marshall, een duikplaats in de paradijselijke Galapagoseilanden voor de westkust van Zuid-Amerika. Te zien is hoe het angstaanjagende schepsel over de bodem van de oceaan schuifelt, op zoek naar eetbare algen.

Het dier in kwestie is bijna twee meter lang en dat is uitzonderlijk voor de soort. De meeste zeeleguanen worden namelijk niet langer dan 1 meter 40. Op de populaire internetcommunity Reddit werd het dier daarom al omgedoopt tot 'Godzilla' vanwege de treffende gelijkenis tussen de zeeleguaan en het fictieve monster uit 1954.

zeeleguaan 'Godzilla'

Nieuwe toeristenonderzeeŽrs

13-04-2016

Het bedrijf heeft drie nieuwe luxueuze modellen onderzeeër gelanceerd, waarvan er twee tot 1.140 meter diep kunnen duiken, wat deze tot de diepst duikende toeristenonderzeeërs ooit maakt.

ENGINEERINGNET.NL - De nieuwe modellen hebben de namen Cruise Sub 5, Cruise Sub 7 en Cruise Sub 9 gekregen. De Cruise Sub 5 en 7 kunnen tot 1.140 meter diep duiken en zijn hiermee de diepst duikende toeristenonderzeeërs ooit. Naargelang het model kan de duikboot 5, 7 of 9 mensen vervoeren per duiktocht.

Na de eerste succesverhalen van onderzeeërs die worden gebruikt op luxe cruiseschepen, zoals The Taipan van Star Cruises en the Crystal Esprit, ziet de duikbotenfabrikant een toenemende vraag in die sector.

"Onze bedrijfsactiviteiten op cruiseschepen hebben geleid tot de ontwikkeling van de Cruise Sub serie", zegt Bert Houtman, oprichter van U-Boat Worx. Dit kan gaan om diepzeeverkenningen op afgelegen bestemmingen of om onderzeese excursies bij koraalriffen.

Traditionele toeristenonderzeeërs hebben kleine raampjes en passagierszitplaatsen zoals in een bus. De nieuwe Cruise Sub-serie is gebaseerd op de U-Boat Worx-duikboten die worden gebruikt op superjachten en door onderzoeksinstituten. Alle gasten hebben dezelfde panoramische ervaring dankzij twee grote acryl bollen, waardoor iedereen op de eerste rij zit.

Het interieur kan draaien binnenin de bol, waardoor passagiers tijdens het duiken altijd het beste uitzicht hebben, ongeacht de richting waarin de duikboot vaart.

De duikboten zijn ontworpen volgens de internationale normen en kunnen non-stop 12 uur lang duiken. De duikboten worden aangedreven door een accu en hebben daardoor geen impact op het milieu waarin ze worden gebruikt.

U-Boat Worx bouwt deze onderzeeërs in kleine series op de hoofdvestiging in Breda.
Bron: engineeringnet.net

Amerikaan helpt megaschildpad uit de problemen

13-04-2016

Een groep Amerikanen is walvissen aan het spotten als ze deze lederschildpad zien. Het beest heeft overal zeewier aan zijn lijf hangen. Ook om zijn nek. Eén van de mannen grijpt in.

Amerikaan helpt megaschildpad

Tonnen dode sardientjes aangespoeld in Zuid-Chili

13-04-2016

Een mysterie in Chili: meer dan vijfhonderd ton dode sardientjes spoelden aan in een rivier in het zuiden van het land. De Chileense overheid heeft geen idee hoe de visjes in deze grote aantallen zijn doodgegaan. Het leger is ingezet om onderzoek te doen.

Een dikke laag van ongeveer 7 centimeter dode sardientjes ligt tot aan de oever van de Queule rivier . Dit vormt een probleem want de dode vissen bedreigen de volksgezondheid. Ze moeten daarom snel worden opgeruimd, meldt RTL Nieuws.

Volgens een bewoner naast de rivier moeten alle bewoners in het gebied zo snel mogelijk worden geëvacueerd. ,,De lucht hier is niet te harden."

Het is niet de eerste keer dat er sardientjes aanspoelen in Chili. Ongeveer een maand geleden spoelden er vijf kilometer boven dit gebied ook miljoenen visjes aan. Volgens RTL heeft het Ministerie van Visserij de oorzaak nog niet kunnen achterhalen.

Gehandicapte krabben overbluffen met nepschaar

08-04-2016

Gehandicapte krabben misleiden hun rivalen in gevechten met een soort nepschaar. Als een krab zijn schaar verliest in een gevecht, groeit er op de plek van de oude schaar een hol exemplaar terug.
Deze scharen zijn zeer breekbaar en hebben eigenlijk geen functie. Maar toch slagen de gehandicapte dieren erin om soortgenoten te overbluffen met het hol lichaamsdeel. Dat melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Kleiner
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door gevechten van wenkkrabben van de soort Uca lactea te bestuderen. Ze focusten zich op gehandicapte individuen die één holle schaar hadden, omdat hun originele schaar was afgebroken. De gehandicapte dieren bleken hun tegenstanders zorgvuldig uit te kiezen. De krabben met holle scharen namen het opvallend vaak op tegen zeer kleine soortgenoten.

Gevechtsstijl
Vaak overbluften ze hun tegenstanders dan ook, zo observeerden de wetenschappers. Als een gehandicapte krab een een soortgenoot uitdaagde, was de kans veel kleiner dat het tot een echt gevecht kwam dan wanneer twee gezonde krabben ruzie kregen. Kortom: de zwakke dieren gingen bij voorkeur gevechten aan met krabben die hard voor hen wegrenden.

"Wenkkrabben passen hun gevechtsstijl en keuze voor een tegenstander aan als ze hun schaar hebben verloren", verklaart hoofdonderzoeker Daisuke Muramatsu op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Scheermesje aan t graven

07-04-2016

Staatsbosbeheer filmde een jonge zwaardschede, zoals de diertjes officieel heten, op het wad bij Terschelling. Op de beelden is te zien hoe de zwaardschede zich verstopt in het zand.

Schelp met diertje
Vaak wordt gedacht dat het gaat om een 'gewone' schelp, maar er woont wel degelijk een diertje in. "Deze was zo'n 8 centimeter lang. De hele kleintjes kunnen ook echt rondzwemmen waarbij ze de 'voet' gebruiken om zich voort te bewegen", schrijft de maker van de video.

De beelden werden op deFacebookpagina van Staatsbosbeheer Wadden gezet, waar ze inmiddels meer dan 400.000 keer bekeken werden.

Gestrande potvissen zaten vol plastic en rotzooi

05-04-2016

In januari dit jaar spoelden 13 potvissen aan op de Duitse waddenkust. Biologen die de dieren onderzoeken hebben in de magen van enkele walvissen grote hoeveelheden plastic gevonden.

"Dit toont de gevolgen van onze plastic-georiënteerde samenleving", zegt Robert Habeck, minister van Milieu van de deelstaat Sleeswijk-Holstein tegen de Duitse krant Nordwest Zeitung. "Dieren eten per ongeluk kunststof en plastic afval. Ze lijden daardoor, ze verhongeren met een volle maag."

'Plastic waarschijnlijk niet doodsoorzaak'
De doodsoorzaak van de potvissen is nog niet vastgesteld. Marien bioloog Mardik Leopold, die de maaginhoud onderzoekt van potvissen op Texel zijn gestrand, is er niet van overtuigd dat de dieren zijn doodgegaan omdat ze plastic hebben gegeten.

"Bij een van de dieren is een groot net in de magen gevonden", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Bij de anderen zat ook plastic afval in de maag, maar de magen van potvissen zijn zo groot dat er een volwassen man in past. Die zitten niet zo snel vol." Bovendien kotsen de potvissen het opgegeten plastic na verloop van tijd weer uit, zegt Leopold. "Het was wordt pas gevaarlijk als het plastic doorschiet naar de darmen. Daar kan het voor blokkades zorgen."

Vishaak, touw en plastic zakken
Potvissen jagen op inktvissen, maar slokken van alles op wat er in het water zweeft. Zo heeft Leopold in de potvissen die hij heeft onderzocht een grote vishaak gevonden, een bos touw en plastic zakken. Toch waren de dieren weldoorvoed, zegt de bioloog. Ze waren vet, ze zijn zeker niet van de honger omgekomen.

In januari stranden in een paar dagen tijd 29 walvissen aan op stranden rond de Noordzee, waaronder die in Duitsland. Ook op Texel waren er vijf potvissen aangespoeld. Waarom de dieren toen massaal standden, is nog niet duidelijk. Mogelijk is een grote groep potvissen door een storm in ondiep water terechtgekomen of zijn ze door een andere manier de weg kwijtgeraakt.
RTL Nieuws

Mijnbouwproject gevaar voor Great Barrier Reef

03-04-2016

De regering van de Australische staat Queensland heeft de Indiase groep Adani zondag een reeks exploitatievergunningen toegekend voor een mijnbouwproject dat onder vuur ligt vanwege mogelijke risico's voor het beschermde Great Barrier Reef. Milieuorganisaties hebben al gerechtelijke stappen gezet.

De drie vergunningen zijn goed voor naar schatting 11 miljard ton kolen. De waarde van het project wordt geraamd op 14,6 miljard euro. Volgens Adani zorgt het project voor 5.000 jobs op het hoogtepunt van de opstart en voor 4.500 jobs wanneer de exploitatie op volle toeren draait.

Premier Annastascia Palaszczuk spreekt van "een belangrijke stap voorwaarts" voor het project dat groen licht kreeg na "een exhaustieve evaluatie door de overheid". "De meest strikte voorwaarden zullen de bescherming blijven verzekeren van het milieu, de belangen van de terreineigenaars en ons emblematisch koraalrif."

Milieuorganisaties trekken niet enkel ten strijde tegen de mogelijke impact op het Great Barrier Reef, maar hekelen ook de broeikasgassen die de opbrengst zal uitstoten.
Bron : AD

Twee potvissen met succes terug naar zee

02-04-2016

Twee potvissen die vanmorgen waren gezien in de Westerschelde tussen Vlissingen en Breskens, zijn met succes terug naar volle zee gestuurd.

Vrijwilligers van de KNRM en Rijkswaterstaat zijn met hun boten als een soort trechter voor de potvissen gaan liggen, zodat ze alleen maar richting zee konden zwemmen. "De operatie is geslaagd. De potvissen zijn nu bij Cadzand", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Video vanaf het water
Vanaf een reddingsboot van de KNRM zijn de potvissen gefilmd. De potvissen werden vrijdag al gezien voor de kust van Ouddorp.

Oceaan rond Galapagoseilanden nieuw reservaat

25-03-2016

De regering van Ecuador heeft een derde van de wateren rond de Galapagoseilanden uitgeroepen tot beschermd gebied om het unieke en zeer gevarieerde oceaanleven in de archipel, zoals de grootste haaienpopulatie ter wereld, te behouden.

Op maandag 21 maart bracht de Ecuadoriaanse president Rafael Correa het nieuws naar buiten. De beschermde zone beslaat in totaal 47 duizend vierkante kilometer en bestaat uit een reservaat van 40 duizend vierkante kilometer ten noorden van de eilanden Darwin en Wolf, en 21 kleinere beschermde gebieden die verspreid liggen in de archipel. Visserij is er niet toegestaan, net als delving van grondstoffen of boren naar olie.

Scheve verhouding
Tot nu toe werd minder dan 1 procent van de wateren rond de Galapagoseilanden officieel beschermd, terwijl de landmassa voor 97 procent aangemerkt is als UNESCO Werelderfgoed. Door zowel illegale als legale visvangst is de zeefauna in de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan, aldus Enric Sala. Als hoofd van het National Geographic Society Pristine Seas-project houdt hij zich bezig met het onderzoeken en beschermen van ongerepte oceaangebieden en de dieren die er leven. Sala is verheugd:

“Ecuador toont leiderschap door een van de meest waardevolle oceaangebieden ter wereld te beschermen.”

Visserij
De zee rond de archipel heeft een uitzonderlijk rijk ecosysteem omdat er vier grote oceaanstromen samenkomen. Die brengen water naar boven dat vol voedingsstoffen zit. Daardoor zwemmen er in het bijzonder rond de eilanden Darwin en Wolf veel haaien, van migrerende hamerhaaien tot rifhaaien. Maar piraatvisserij vormt een bedreiging voor de diversiteit van de eilanden. Veel haaienvinnen belanden bijvoorbeeld op de Aziatische zwarte markt waardoor de haaienpopulatie in sommige delen van de archipel terugloopt, net als de baarzen- en zeekomkommerpopulatie. Daar wordt namelijk ook op gevist.

Win-win
Sala ziet het reservaat als een enorme win-winsituatie:

“Als een visverbod goed gehandhaafd wordt, ontstaat er een overschot aan vis. Dat betekent meer inkomen voor de vissers die wél mogen vissen buiten het reservaat. Ecuador beschermt bovendien een belangrijke economische bron.”

Elke haai in de archipel wordt uiteindelijk zo’n 5,4 miljoen dollar waard dankzij het bloeiende (duik)toerisme. Meer dan een derde van alle banen op de Galapagoseilanden komt voort uit maritiem toerisme, en dat levert 178 miljoen dollar per jaar op, zo blijkt uit recent onderzoek.
Bron ©PiepVandaag.nl Anne Douqué

Vis beklimt waterval alsof hij een salamander is

25-03-2016

Een visje in Thailand blijkt iets heel bijzonders te kunnen. Hij wandelt en beklimt watervallen op dezelfde manier als viervoeters.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Scientific Reports. Het onderzoek gaat over het blinde visje Cryptotora thamicola. “het visje bezit morfologische kenmerken die eerder enkel aan Tetrapoda (viervoeters, red.) zijn toegeschreven,” stelt onderzoeker Brooke Flammang. “Het bekken en de wervelkolom van deze vis stellen het in staat om zijn eigen lichaamsgewicht tegen de zwaartekracht in te ondersteunen.”

Het is een heel bijzondere ontdekking. Nog niet eerder hebben onderzoekers zoiets bij nu nog voorkomende vissen gezien. De manier waarop de vis wandelt en watervallen beklimt is vergelijkbaar met de manier waarop Tetrapoda (vierpotige zoogdieren en amfibieën) dat doen.

De ontdekking kan tevens meer inzicht geven in de evolutie van landdieren. Aangenomen wordt dat het leven op aarde in het water begon. Op een gegeven moment verlieten een aantal organismen het water en koloniseerden het land. Het vroeg om een aantal aanpassingen. Zo moesten de vinnen die in het water heel handig waren op het land plaatsmaken voor ledematen. “Dit onderzoek geeft ons inzicht in de plasticiteit van het lichaam van vissen,” aldus Flammang.
Bron : Scientias

Cryptotora thamicola

Nieuwe schelpenbanken voor de kust van Zeeland

25-03-2016

VLISSINGEN – Voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland worden donderdag oesters en mossels uitgezet, die de basis moeten vormen van nieuwe banken en riffen.Het is de eerste stap in nieuwe natuurontwikkeling in de Noordzee.
Donderdagmiddag beginnen het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ARK Natuurontwikkeling met een proefproject om mosselbanken en oesterriffen in de Noordzee te laten groeien. Daartoe plaatsen duikers op twee locaties voor de Zeeuwse en de Zuid-Hollandse kust schelpdieren op de zeebodem. De uitgezette mosselen en oesters moeten uitgroeien tot een groot veld.

Verdwenen
Tot een eeuw geleden was 20 procent van de Noordzeebodem bedekt met schelpenbanken. Door overbevissing, ziektes en vervuiling zijn die allemaal verdwenen. Het is de eerste keer dat op de Noordzee in de praktijk wordt getest hoe de oorspronkelijke mosselbanken en oesterriffen kunnen worden hersteld. De banken worden als natuurlijke hotspots beschouwd, waar vissen, zoogdieren en vogels kunnen schuilen, voortplanten en fourageren.

Wilde oesters
Bij de zoektocht naar geschikte proeflocaties is voor de kust van Goeree-Overflakkee een bed met wilde oesters ontdekt. Tot nu toe werd aangenomen dat die in de Noordzee waren uitgestorven. ,,De vondst is geweldig goed nieuws”, zegt directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds (WNF), ,,de wilde oesters kunnen een basis vormen voor nieuwe riffen.”
Bron : PZC

Kudde orkaís helpt gehandicapt familielid

23-03-2016

Onderwaterfotograaf Rainer Schimpf heeft in de wateren in de buurt van Port Elizabeth in Zuid-Afrika een kudde van zeven orka’s op de gevoelige plaat vastgelegd, waarop te zien hoe de hele kudde één gehandicapte orka helpt. De gehandicapte orka mist twee vinnen, zijn rugvin en een borstvin. Door deze handicap zwemt hij langzamer en is hij zelf niet in staat om te jagen. De kudde helpt hem te overleven door voedsel te vangen en dat met hem te delen.

De foto’s staan in schril contrast met hoe wij denkenover orka’s, in het Engels ook wel ‘killer whales’ genoemd. Geen ‘survival of the fittest’ en je gehandicapte familielid daarom achterlaten, maar het tegenovergestelde. Orka’s zijn geen meedogenloze dieren. Ze hebben cognitieve vaardigheden die verder zijn ontwikkeld dan die van mensen. Het deel van hun hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en het vormen van het geheugen is bij orka’s complexer dan bij mensen.

In de vrije natuur zijn het dus helemaal niet de monsters waar ze om bekend staan. Het zijn de kleine bassins in onder andere SeaWorld die de orka’s tot waanzin drijven wat er toe leidt dat de dieren zich tegen elkaar keren. De kleine bassins waarin de orka’s zitten opgesloten creëren een hele hoop stress bij de dieren. Hierdoor vallen ze elkaar aan en verwonden ze mekaar.

Dankzij de goede band die de orka’s in de zee en oceaan met elkaar hebben is een gehandicapte orka in staat om een gezond leven te leiden, omdat zijn kudde voor hem zorgt.

Naast de gehandicapte orka die door Schimpf is vastgelegd is er nog een verhaal bekend van een gehandicapte orka die met behulp van zijn kudde kan overleven. Onderzoekers spotte ‘Stumpy’, die zijn naam heeft te danken aan het missen van zijn staart en een deel van zijn rugvin, voor het eerst in 1996. Stumpy die zijn vin en staart waarschijnlijk verloren is door een aanvaring met een boot is voor het laatst gezien in 2008 voor de kust van Queensland in Australië.
Bron: One Green Planet ©PiepVandaag.nl Lianne Raat

Scheepswrak is legendarische Esmeralda

22-03-2016

De Esmeralda, het legendarische schip van de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (1469-1524) is terecht. Het scheepswrak was in 1998 al ontdekt voor de kust van het sultanaat Oman. De onderzoekers zijn nu pas zeker genoeg om het scheepswrak te identificeren als de Esmeralda, die in 1503 verging tijdens een storm. Onderwaterarcheoloog David Mearns, die de vondst in 1998 deed, spreekt in het vakblad The International Journal of Nautical Archaeology van een onwaarschijnlijke ontdekking.

Mearns en zijn bedrijf Blue Water Recoveries kunnen het nieuws nu echt staven met de vondst van twee van de 2.800 aangetroffen objecten in het wrak. Het gaat om een scheepsbel uit 1498, de oudste scheepbel ooit gevonden, en een 'indio', een erg uitzonderlijke zilveren munt , waar vandaag nog maar één ander exemplaar bestaat. Die leggen een rechtstreeks verband met Portugal. Het wrak is daardoor het oudste schip dat getuigt van Europese ontdekkingsreizen.

Portugese ontdekkingsreizigers domineerden toen het Indische subcontinent en controleerden de specerijenhandel. In 1502 stuurde Portugal voor de tweede keer een vloot naar de Indische Oceaan om er de Portugese controle over de specerijenhandel te verwerven. Het kwam daarbij tot hevige gevechten, niet enkel met Indische vorsten, maar ook met moslimhandelaren die tot dan toe een monopolie over de specerijenroute hadden en de Portugezen liever niet zagen komen.

Nadat Da Gama opnieuw vertrokken was, liet hij een aantal schepen achter om de Portugese belangen te vrijwaren. Die hielden zich echter liever bezig met piraterij en plundertochten op het Arabische Schiereiland.

Tijdens een van die missies gingen twee schepen, de Esmeralda en de São Pedro, verloren, beide onder commando van een oom van Da Gama. De Esmeralda zonk in mei 1503 tijdens een heftige storm bij het eiland al-Hallaniyah. Iedereen aan boord kwam om.

"Het historische en archeologische belang hiervan kan enorm zijn", melden Blue Water Recoveries en het ministerie voor Erfenissen en Cultuur van Oman in een persbericht.
Bron : HLN

Duikers doen schokkende ontdekking op zeebodem

17-03-2016

Een groep duikers heeft een zorgwekkende ontdekking gedaan in de buurt van het eiland Kokoya, in Indonesië. De waterratten troffen er twee Indische zeekoeien aan die vastgehouden werden in kooien op de zeebodem.

Een van de duikers, Delon Lim, vertelde aan The Dodo dat het vermoedelijk om een moeder en haar kalf ging. Het volwassen dier was vastgebonden met een touw rond de staart, terwijl het jong nog vrij kon rondzwemmen in een kooi iets verderop. Een plaatselijke visser zette de dieren vast. De man vroeg naar verluidt geld aan toeristen om de zeekoeien, of doejongs, te bezichtigen of te fotograferen.

Bij het verlaten van het eiland probeerden de duikers de visser te overtuigen om de zeewezens vrij te laten. Volgens Lim ging de man daarmee akkoord, maar omdat de duikers hem niet geloofden, plaatsten ze beelden van de schrijnende situatie op sociale media. En met succes. Diezelfde dag nog werden ze gecontacteerd door de milieuautoriteiten die de exacte locatie van de kooien wilden weten. Een dag later zochten de autoriteiten de visser op en doken ze naar de plek waar de dieren waren gezien.

Volgens The Dodo werden de zeekoeien daarop meteen vrijgelaten.
Bron : AD

Nederlands schip uit 1708 bij Finland ontdekt

15-03-2016

Alle kanonnen staan na 300 jaar gewoon nog op het dek. Op de bodem van de Finse Golf, op 62 meter diepte, is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact, meldt de gemeente Medemblik. Het schip is gebouwd in Medemblik en behoorde vermoedelijk tot de Admiraliteit van West-Friesland.

35 meter
Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit die tijd in zo’n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente. De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo’n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geïdentificeerd.
Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onder water lek geslagen en rechtstandig gezonken.

Locatie stond op oude zeekaart
In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden.

"Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan'', aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Meer onderzoek
Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip.

Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip precies is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.

Diepste plek in oceaan is verrassend lawaaiig

05-03-2016

Het is verrassend lawaaiig in de Marianentrog, de diepste plek in de wereldzeeën. In de 11 kilometer diepe kloof ten oosten van de eilandengroep Marianen in de Grote Oceaan zijn regelmatig geluiden van aardbevingen, tyfonen en walvissen te horen. Ook het geronk van scheepsmotoren dringt door tot het diepste punt van de kloof. Dat melden onderzoekers van Oregon State University.

De wetenschappers lieten een waterdichte geluidsrecorder (verpakt in titanium) zakken tot vlak boven de bodem van de Marianentrog (10,9 km diepte). Vervolgens maakten ze drie weken lang geluidsopnames.

Constant geluid
Toen de wetenschappers de opnames terugluisterden, werden ze verrast door allerlei geraas en geronk. "Je zou denken dat het diepste deel van de oceaan één van de rustigste plekjes op aarde zou zijn", verklaart onderzoeker Robert Dziak op nieuwssite EurekAlert. "Maar er is bijna constant geluid te horen van natuurlijke of door mensen gemaakte bronnen."

De wetenschappers herkenden bijvoorbeeld het geluid van aardbevingen, gezang van balijnwalvissen en het geraas van een tyfoon. "Er was ook veel lawaai te horen van schepen, die waren te herkennen aan het ronkende geluid dat de scheepsschroeven maken", aldus Dziak.

Windvlagen
Zelfs geluiden van boven het wateroppervlak drongen door tot op 11 kilometer diepte, zoals het gerommel van golven en windvlagen. "Geluid wordt op grote diepte niet zo zwak als je zou denken, zelfs niet als je zo ver van de bron zit", aldus Haru Matsumoto.

Wetenschappers zijn van plan om het onderzoek in 2017 te herhalen, dan zullen er ook camerabeelden worden gemaakt in de Marianentrog.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Ontdekte octopus krijgt treffende bijnaam: Casper

05-03-2016

"De spookachtige octopus", zo noemen Amerikaanse wetenschappers het dier dat ze ontdekten voor de kust van Hawaii. Het gaat waarschijnlijk om een onbekend soort. Een onbemande onderzoeksboot vond de octopus op 4.290 meter diepte.

Wat de octopus volgens de onderzoekers zo bijzonder maakt is dat het geen pigmentcellen heeft. "Doordat het dier er ook niet erg gespierd uitziet, maken mensen al vergelijkingen met stripfiguur Casper het vriendelijke spookje", zeggen de onderzoekers.

De onbemande onderzeeër Deep Discover vond het dier per toeval toen het informatie verzamelde over de bodem tussen twee onbewoonde eilanden van Hawaii. De onderzoekers willen hun bevindingen binnenkort publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.
Bron AD, Uitgebreider engelstalig artikel met Filmpje van de octopus is hier te bekijken

Zeeslak met vleugels 'vliegt' onderwater

19-02-2016

Wetenschappers hebben ontdekt dat een kleine gevleugelde zeeslak zich onderwater voortbeweegt als een vliegend insect. Het gaat om een 3 centimeter grote zeeslakkensoort met de naam Limacina helicina die alleen voorkomt in de koude zeeën rond de Noord- en Zuidpool. Het dier beweegt zich voort in het water door te klapperen met vleugelachtige structuren.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Insect
De wetenschappers filmden de bijzondere bewegingen van het waterdier met hogesnelheidscamera's. Ook brachten ze de stroming van het water rond de vleugels in kaart. Uit het onderzoek blijkt dat de zeeslak zich op bijna dezelfde manier verplaatst als een fruitvlieg door de lucht. Met het geklapper van zijn vleugels veroorzaakt de slak sterke opwaartse krachten in het water.

"Het dier vliegt als het ware, net als een insect", verklaart hoofdonderzoeker David Murphy op BBC News.

Robots
Toch zijn er ook verschillen met insecten. Tijdens zijn onderwatervluchten beweegt de slak zijn lichaam naar voren en naar achteren, terwijl insecten hun lichaam stil houden tijdens het vliegen. De wetenschappers vermoeden dat het dier door zijn lichaamsbewegingen minder hard hoeft te fladderen met zijn vleugels en dus energie bespaart. Volgens natuurkundige Brad Gemmell van de Universiteit van Florida kan de nieuwe studie naar het dier van pas komen bij de bouw van robots, meldt New Scientist.

Gevleugde robots zouden mogelijk efficiënter kunnen vliegen als de vliegstrategie van de zeeslak wordt gekopieerd.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Babydolfijn was al dood

19-02-2016

Het leidde tot een storm van kritiek op sociale media: beelden van een groep strandgangers die foto's neemt met een stervende babydolfijn. Onterecht, zegt Argentijn Hernán Coria, die erbij was en foto's maakte. "De dolfijn was al dood toen hij uit het water werd gehaald."

"Het ging allemaal erg snel", vertelt Coria in een interview met de lokale krant Telefe Noticias. "Maar toen de dolfijn aanspoelde, was het dier al dood. Iemand heeft het beestje nog naar het water gebracht. De dolfijn zwom niet weg."

De dode babydolfijn behoorde tot een soort die met uitsterven wordt bedreigd. De Argentijnse dierenbescherming was dan ook onaangenaam verrast. "Deze soort kan niet lang uit het water blijven", waarschuwde de organisatie. "We moeten samenwerken om deze dieren te beschermen."
Bron : AD

Babydolfijn sterft door toeristen

18-02-2016

Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden maar dit beeld kostte wel het leven aan een babydolfijn in Argentinië.

Het diertje was in badplaats Santa Teresita uit het water gehaald om aan toeristen te tonen. Onmiddellijk werd de babydolfijn omsingeld door opdringerige strandgangers die hem allemaal wilde strelen en ermee op de foto wilden. Hernan Coria was getuige van het hallucinante tafereel.

In de blakende zon en uit het water raakte het diertje echter snel oververhit waardoor het stierf. Het troosteloze lichaampje werd gewoon op het strand achtergelaten. Toen bleek het voor niemand nog interessant.

De La Plata-dolfijnen zijn als soort erg kwetsbaar. Er leven er nog maar 30.000 in het wild langs de kusten van Argentinië, Uruguay en Brazilië. Ze zwemmen vaak dicht bij de kustlijn waar ze verstrikt raken in visnetten.

Zeeschildpad Terri naar huis dankzij Iron Maiden

08-02-2016

Eventjes was de Mediterraanse zeeschildpad Terri de oogappel van het Verenigd Koninkrijk. Op 10 januari werd deze loggerhead, of onechte karetschildpad, aangespoeld gevonden op een strand van het eiland Jersey. Dankzij de zanger van hardrockband Iron Maiden kon Terri terug naar warmere oorden.

Vermoedelijk is de 25 kilo zware jonge zeeschildpad door een storm de weg kwijtgeraakt, want rond deze tijd van het jaar hoort ze zich te warmen in het zonnetje van de Canarische eilanden.

Aanvankelijk vreesden de verzorgers van het New Era Veterinary Hospital op Jersey voor het leven van Terri. Het water van het Kanaal is in de winter veel te koud en toen ze gevonden werd was de schildpad dan ook ernstig onderkoeld. Eén van de artsen omschreef Terri als ‘meer dood dan levend’.

Privéjet
Maar Terri blijkt een taaie, ze heeft het overleefd en is gered. Omdat er voor de schildpad een opvang is gevonden op Gran Canaria werd er een fundraising gehouden om het dier per duur transport over te vliegen. Dat was het moment dat zanger Bruce Dickinson van hardrockband Iron Maiden te hulp sprong met zijn eigen privévliegtuig. De naam van deze hardrockband is al jaren gekoppeld aan een luchtvaartmaatschappij op Guernsey, omdat de zanger de eigenaar is.

Nadat Terri was overgevlogen en ze zich weer kon warmen aan de zon ging het zienderogen beter met haar. Een cartoonist maakte daarop het onderstaande dankfilmpje:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel

Felgekleurde rovertjes maatstaf voor schoon water

08-02-2016

De afgelopen twee jaar zijn in verschillende delen van ons land negen nieuwe soorten watermijten ontdekt. Hoewel ze slechts een paar millimeter groot zijn, duidt de aanwezigheid van de diertjes op een goede waterkwaliteit. ,,Dit is een bijzondere en unieke vondst'', zegt Harry Smit van het EIS kenniscentrum.

De waterkwaliteit is vooral in het oosten van het land toegenomen. ,,In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw zijn door de slechte waterkwaliteit veel soorten verdwenen. Sinds lozingen in beken zijn opgeruimd, is de kwaliteit aanmerkelijk verbeterd. Daardoor zijn veel soorten teruggekeerd.''

Twee soorten zijn op een landgoed in Oostkapelle (Zeeland) gevonden, de andere watermijten zijn aangetroffen in het oosten en zuidoosten van Nederland tijdens een routinematige bemonstering van waterschappen. ,,Ze zijn gevangen met een schepnet in een witte bak. Ze zijn felgekleurd en bewegen snel, dus we pikken ze er zo tussenuit.''

Parasieten
Watermijten zijn meestal minder dan twee millimeter lang en leven vooral in zoet water. Smit: ,,Het zijn kleine rovertjes, die leven van muggenlarven en insecteneieren.'' Volwassen mijten zwemmen vrij in het water, maar de larven leven als parasieten op andere waterinsecten, zoals libellen, waterkevers, muggen, maar ook op zoetwatermossels.

Doordat het hier warmer wordt, trekken meer libellen vanuit Zuid-Europa naar het noorden. En dus reizen de larven op de rug van de libel mee naar Nederland. Smit verwacht in de toekomst zeker nog nieuwe soorten te ontdekken, maar verwacht dat het tempo waarin ze gevonden worden, afneemt. Smit: ,,Deze negen nieuwe soorten hebben we in de laatste twee jaar gevonden. Dat is veel en bijzonder. We kunnen spreken van een unieke vondst.''
Bron : AD

Succesvolle ivf-behandeling bij bedreigde koraal

02-02-2016

Het is voor het eerst gelukt om de bedreigde Caraïbische koraalsoort elandshoornkoraal na reageerbuisbevruchting op te kweken tot seksuele volwassenheid. Dit biedt nieuwe mogelijkheden tot herstel van koraalriffen die zijn aangetast door onder meer visserij of vervuiling, heeft de Universiteit van Amsterdam dinsdag laten weten. De UvA heeft aan het internationale onderzoek meegedaan.

Elandshoornkoralen behoren tot de belangrijkste rifvormende koralen in Caraïbisch gebied. De bloemdieren planten zich voort door gameten (voortplantingscellen) af te geven aan het water.

Gevangen gameten zijn in het laboratorium bij elkaar gebracht en na de reageerbuisbevruchting verder opgekweekt op een speciaal ontwikkelde ondergrond. Ivf-koralen zijn teruggeplaatst op riffen en hebben daar voor het eerst de vruchtbare leeftijd van vier jaar bereikt.
Bron : NU

Voortplanting van oesters bedreigd door plastic

02-02-2016

Oesters worden minder vruchtbaar door minuscule deeltjes plastic in het zeewater. Vrouwelijke oesters die plastic in hun maag hebben, leggen 38 procent minder eitjes dan soortgenoten die geen plastic eten. Mannetjes met microplastic in hun maag produceren traag sperma en verwekken minder nakomelingen. Dat melden Franse en Belgische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Filteren
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een experiment met oesters in hun laboratorium. Ze vervuilden het water waarin weekdieren leefden met minuscule stukjes plastic die ook vaak in oceanen belanden. Al snel bleek dat de oesters de plasticdeeltjes aanzagen voor voedsel. Ze slikten ongeveer 69 procent van het microplastic in.

Dat is goed verklaarbaar. Oesters voeden zichzelf namelijk door plankton uit zeewater te filteren. Aangezien stukjes microplastic vaak ongeveer even groot zijn als planktondeeltjes, belandt de kunststof gemakkelijk in hun maag.

Hormonen
Het nieuwe onderzoek wijst uit dat de hormonen en het voortplantingssysteem van de dieren van slag raken door het plastic. De plastic etende oesters in het laboratorium verwekten aanzienlijk minder nakomelingen dan oesters die niet waren blootgesteld aan deeltjes plastic, zo meldt nieuwssite Science Now. Ook groeiden de jongen van de 'plastic-eters' langzamer op.

De wetenschappers waarschuwen dan ook dat de toenemende hoeveelheid microplastic in de oceanen een grote bedreiging is voor de wereldwijde oesterpopulatie. De vervuiling van het zeewater met kunststof verstoort mogelijk ook de voortplanting van andere zeedieren die zich voeden door zeewater te filteren, zoals zeekomkommers en mosselen.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Veelzijdigheid van de snotolf

01-02-2016

De bolvormige kleine snotolfjes zijn populair gasten op verjaardagsfeestjes in Japan en hun kuit is een goedkoop alternatief voor kaviaar. Maar ze zijn ook grote ongediertebestrijders op zalmkwekerijen, ze worden gebruikt om zee luizen te doden. Na het eerste commercieel gebruik in 2009 door de Noorse zalmkwekerij Kvarøy FISKEOPPDRETT, zijn ze nu steeds een regelmatig instrument in de zalmkweek als een vervanging voor de kleurrijke maar beslist minder leuke lipviss. Sommige soorten kunnen uitgroeien tot 61 centimeter, maar blijven meestal veel kleiner. Andere soorten, zoals de Pacific doornige Lumpsucker groeien tot ongeveer 2,5 cm.

De snotolfjes zijn afkomstig van de Noordpool, Noord-Atlantische Oceaan, en de Noord-Stille Oceaan, waardoor ze zeer geschikt zijn voor de koude wateren van Noorwegen. Knutsen schat dat in 2015, wereldwijd, 10 miljoen lnotolfjes werden gebruikt voor het kweken van zalm. Zijn boerderij gebruikt ongeveer 150.000 van de inheemse snotolfjes. Slechts ongeveer 6-10% van de vis op Kvarøy zijn snotolfjes, zegt Knutsen, en de op duurzaamheid gerichte zalmkwekerij oogst en verwerkt ze ook tot visolie. En maak je geen zorgen, ze kunnen gedurende enkele minuten boven water overleven.

Octopussen veranderen van kleur tijdens ruzies

01-02-2016

Octopussen veranderen van kleur tijdens ruzies met soortgenoten. De inktvissen nemen een donkere tint aan als ze in conflict raken met elkaar en verbleken weer als ze zich terugtrekken uit zo’n confrontatie. Mogelijk gebruiken de dieren de kleurveranderingen dan ook om met elkaar te communiceren, zo melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Duwen
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het gedrag van octopussen te bestuderen in Jervis Bay, een kustgebied in het zuidoosten van Australië waar de dieren in grote aantallen voorkomen.

Het viel de onderzoekers al snel op dat de inktvissen in conflictsituaties vaak van kleur veranderden. Als twee inktvissen allebei een donkere kleur kregen, waren ze eerder geneigd om elkaar weg te duwen. Ook hun lichaamstaal veranderde in deze situaties: ze spreidden hun tentakels en maakten zich zo groot mogelijk.

Tot echte confrontaties kwam het echter bijna nooit. Meestal verbleekten de ruziënde dieren weer en gingen ze ieder hun eigen weg.

Kalmeren
Hoofdonderzoeker David Scheel vermoedt dan ook dat de kleurveranderingen en grootste gebaren een vorm van communicatie zijn. Hij vermoedt dat octopussen elkaar op deze manier kalmeren. “Ze hebben een grote tolerantie voor elkaar, dat is heel interessant”, verklaart hij op nieuwssite New Scientist.

Het is al langer bekend dat de inktvissen soms van kleur veranderen. Maar tot nu toe namen wetenschappers aan dat de dieren dit bijzondere vermogen alleen gebruikten om zich te camoufleren voor roofdieren.
Bron: NU.nl
Foto: Ron Offermans

Steeds meer lawaai onder water in Middellandse Zee

23-01-2016

Wetenschappers hebben voor de Middellandse Zee een zogenaamde lawaaikaart opgesteld waaruit blijkt dat het lawaai onder water in zee toeneemt. Lawaai zorgt voor veel overlast voor walvissen, vissen en dolfijnen. Zelfs dieren die in de naburige Zwarte Zee leven hebben er last van.

Het meeste lawaai in de Middellandse Zee is te horen in de wateren tussen het Spaanse vasteland en de eilandengroep Balearen en rond Gibraltar (zie afbeelding). Het lawaai komt van olieplatforms, windmolens, scheepvaart, havens maar ook door activiteiten van de marine. Om het laatste halt toe te roepen is in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie in 2014 een monitorprogramma van start gegaan om de invloed van geluid op zeezoogdieren te onderzoeken. In 2018 moet er voldoende informatie beschikbaar zijn om de richtlijn om te zetten in regels.

Gedesoriënteerd
Iedere verstoring van de leefomgeving van grote zeezoogdieren is een bedreiging van hun voortbestaan. Wanneer geluidsoverlast ervoor zorgt dat de dieren wegvluchten zou dat kunnen leiden tot een voedseltekort, of problemen met de voortplanting. Maar er zou ook een verband kunnen bestaan tussen geluid en het gedesoriënteerd raken van bepaalde walvissoorten, waarna ze stranden en ten dode opgeschreven zijn.

Stress
Al eerder besteedde PiepVandaag aandacht aan een onderzoek waarin was aangetoond dat walvissen veel stress ondervinden van het geluid veroorzaakt door de propellers van zeeschepen. Bij de voortstuwing van schepen komen geluiden vrij die in hetzelfde geluidsspectrum liggen als dat van de tonen die walvissen voortbrengen om met elkaar te communiceren. Het blijkt dat bij veel geluidsoverlast de hoeveelheid stresshormonen bij walvissen flink omhoog gaat.

Ook sonar zou van grote invloed zijn op het gedrag van walvissen en dolfijnen, zo ontdekte onderzoeker Fleur Visser van de Universiteit van Amsterdam. Zij vond directe verbanden tussen oefeningen van marineschepen in de Middellandse Zee en het stranden van walvissen in ondiep water.

Toename
Voor de wetenschappers die de lawaaikaart van de Middellandse zee hebben opgesteld staat onomstotelijk vast dat het lawaai voor vissen stress oplevert. Oceancare, de internationale organisatie voor de bescherming van zeeën, en het Amerikaanse National Resources Defense Council klagen al jaren over de toename van lawaai in de zeeën.

In 2005 was er op 4 procent van het oppervlak van de Middellandse Zee lawaai. In 2013 is dat percentage opgelopen naar maar liefst 27 %. Het opstellen van zogenaamde lawaaikaarten van zeeën is niet nieuw maar gebeurd al jaren. Ook van de Oostzee en de Noordzee bestaan dergelijke kaarten.
Bron ©PiepVandaag.nl

Dynamietvisserij bedreiging voor zeeleven Tanzania

23-01-2016

23-01-2016

Dynamietvisserij werd in de Eerste Wereldoorlog geïntroduceerd om soldaten in één klap een hoop voedsel te geven. Vandaag de dag wordt deze methode nauwelijks nog gebruikt. Behalve voor de kust van Tanzania, waardoor het zeeleven daar ernstig wordt bedreigd.

In de ondiepe wateren voor de kust van Tanzania komt dynamietvisserij sinds de jaren ’60 op grote schaal voor. In het land vindt veel mijnbouw plaats waardoor het voor illegale vissers makkelijk is om aan de springstof te komen. Een staaf dynamiet is voldoende om een explosie te veroorzaken waarbij alle dieren in een straal van zo’n 30 meter om het leven komen.

Onherstelbare schade
Al decennia lang zijn er dagelijks meerdere ontploffingen waar te nemen, zo meldt de universiteit van Dar es Salaam. Daarbij wordt behalve aan zwemmende organismen ook onherstelbare schade aangericht aan de koraalriffen, waarvan er al veel helemaal afgestorven zijn. Twee derde van de kust voor Tanzania bestaat uit koraal, en deze riffen zijn de kern van een uitgebalanceerd ecosysteem.

Oogst
Dynamietvisserij is een snelle manier voor arme vissers om aan geld te komen. Bij gebrek aan dynamiet worden er ook flessen met kerosine en kunstmest gebruikt, een methode die aan populariteit wint. Na de explosie komen soms wel honderden vissen bovendrijven, die door de schokgolf gedood zijn. Een groot gedeelte zinkt echter naar de bodem, waardoor de aantallen dieren die omkomen veel groter zijn dan de werkelijke ‘oogst’. Dat het een snelle manier van geld verdienen is blijkt uit de opbrengst, die na een explosie soms wel 1500 euro kan zijn, zo berekende de BBC.

Nadat het in Kenia en Mozambique werd uitgebannen is Tanzania het enige Afrikaanse land waar deze manier van visserij nog op grote schaal voorkomt. Uit een rapport blijkt dat het grootste deel van de explosies plaats vindt binnen een gebied van 80 kilometer rond de hoofdstad Dar es Salaam. De illegale vissers slaan vooral overdag toe tussen 9 uur in de ochtend en 1 uur ’s middags, waarmee ze weinig vrees lijken te hebben voor de autoriteiten.

Langbektuimelaar
De Wildlife Conservation Society (WCS) onderzocht vorig jaar in maart de stand van dolfijnen en walvissen in het gebied, maar via de onderwatermicrofoons hoorden ze meer explosies dan de zang van walvissen. Uit nader onderzoek bleek dat in gebieden waar dynamietvisserij plaatsvindt maar liefst 12 keer minder vissen voorkomen dan waar de illegale vissers niet actief zijn. Daarmee vormt de dynamietvisserij ook een directe bedreiging voor visetende dolfijnen als de langbektuimelaar of Indische tuimelaar (Tursiops aduncus), nu al een zeldzaam voorkomend dier in de Stille en Grote Oceaan.

Vervolging
Omdat dynamietvisserij officieel verboden is heeft Tanzania medio 2015 een speciale taskforce opgericht om de illegale vissers op te pakken en te berechten. Magese Emmanuel Bulayi, van het Tanzaniaanse Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme:

“De focus zal liggen op het opsporen van individuen en netwerken die deze illegale handel beheersen, en op de juridische vervolging ervan.”

Klap voor toerisme
Dynamietvisserij is veel goedkoper dan de traditionele visserij, maar de schade die erdoor wordt aangericht is onherstelbaar. En naast de bedreiging voor de koraalriffen en alles wat daarvan afhankelijk is staat ook het toerisme onder druk, goed voor 17 procent van het bruto binnenlands product van Tanzania. Want het blijkt dat als de explosies plaatsvinden de stranden leeg blijven. En dat is een economische klap.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel

Verboden gif blijft dolfijnen bedreigen

23-01-2016

Dolfijnen, orka's en walvissen in Europese wateren blijven lijden onder de hoge concentratie aan PCB's, toxische stoffen die al sinds de jaren tachtig verboden zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Zoological Society of London (ZSL).

Voor het onderzoek, dat verscheen in het tijdschrift Scientific Reports, analyseerden wetenschappers de autopsiegegevens van meer dan duizend walvissen, dolfijnen en walvisachtigen. Daaruit blijkt dat de blubber, het onderhuidse vet van walvisachtigen, de hoogste concentraties aan PCB's ter wereld vertoont.

PCB's (Polychloorbifenyl) zijn door de mens geproduceerde chemicaliën die onder meer in elektronica, brandvertragers en verven gebruikt werden. Van een hoge blootstelling is geweten dat die het immuunsysteem van walvisachtigen kan verzwakken en de kans op miskraam of doodgeboorte van jongen verhoogt.

"Risico op uitsterven"
"De lange levensverwachting en de positie aan de top van de voedselketen maakt de orca's en tuimelaars bijzonder kwetsbaar voor de opeenstapeling van PCB's", zegt Paul Jepson, hoofdauteur van de studie. "Uit onze bevindingen blijkt dat, ondanks het verbod en een eerste afname van de vervuiling, PCB's nog altijd in gevaarlijk hoge concentraties aanwezig blijven in Europese walvisachtigen."

Maar weinig orka's blijven in Europese wateren, stellen de onderzoekers. Groepen dieren die dat wel doen, zijn erg klein en planten zich nauwelijks voort. "Het risico op uitsterven is daardoor hoog voor deze populaties", zegt Jepson. "Zonder verdere maatregelen zullen deze chemicaliën de populaties dolfijnen blijven teisteren, vele decennia lang."

Hotspots
De onderzoekers identificeerden enkele regio's rond Europa waar de concentratie aan PCB's bijzonder hoog is, met name het westen van de Middellandse Zee en het zuidwesten van het Iberische schiereiland.

"Dit onderzoek benadrukt de noodzaak voor wereldleiders om snel te handelen en het probleem van de sluimerende PCB-vervuiling op te lossen voor een van onze meest iconische en belangrijke zeeroofdieren verdwijnt", zegt medeauteur Robin Law. "We moeten ook meer onderzoek doen naar de verschillende manieren waarop die soorten zulke hoge PCB-concentraties opbouwen via hun dieet."
Bron : HLN

Wetenschappers maken brandhout van walvisjacht

23-01-2016

Meer dan dertig topwetenschappers maken in een open brief brandhout van het nieuwe "wetenschappelijke" programma achter de Japanse walvisvangst. Ze pleiten voor dringende hervormingen bij de Internationale Walvisvaartcommissie.

Ondanks een internationaal verbod op commerciële walvisvangst blijft Japan op walvissen jagen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. In 2014 werd het land daarvoor veroordeeld door het Internationaal Gerechtshof. Maar dit jaar start Japan opnieuw met de vangst van in totaal 333 dwergvinvissen, onder een nieuw wetenschappelijk programma.

In een open brief aan het tijdschrift Nature maken 32 internationale walvisexperten, de meeste lid van de wetenschappelijke cel van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), brandhout van dat programma. "Japan beweert 'ernstig rekening gehouden te hebben' met de aanbevelingen van de wetenschappelijke commissie, maar heeft zijn plannen niet op een betekenisvolle manier aangepast", schrijven de wetenschappers. "Het land blijft doorgaan met het doden van walvissen onder quota die het zelf bepaalt."


Frustrerend
De Japanse regering verwerpt consequent elk commentaar dat indruist tegen haar doelstellingen, inclusief een vonnis van het Internationaal Gerechtshof
Rochelle Constantine

De toon van de brief is opvallend scherp. "We zijn van mening dat verdere discussie over een speciale vergunning onder de huidige procedure - waarin de mening van de indiener dezelfde waarde krijgt als die van de evaluatiecommissie - tijdverlies is", schrijven de wetenschappers. "De IWC heeft dringend nood aan een proces van wetenschappelijk nazicht dat resulteert in duidelijke beslissingen die door iedereen gerespecteerd kunnen worden."

"Deze brief is een indicatie van hoe gefrustreerd vele leden van het wetenschappelijke comité van de IWC zijn geworden omdat Japan robuuste wetenschappelijke evaluaties blijft negeren", zegt Rochelle Constantine van de University of Auckland in een reactie. "De Japanse regering verwerpt consequent elk commentaar dat indruist tegen haar doelstellingen, inclusief een vonnis van het Internationaal Gerechtshof.
"Achterdeurtje"

"Wetenschappelijke walvisvangst is niet wetenschappelijk, het is een achterdeurtje in de internationale walviswetgeving dat toelaat om te blijven jagen ondanks het moratorium", stelt hoogleraar Liz Slooten van de University of Otago in Nieuw-Zeeland onomwonden.

"Toen ik in 1992 lid werd van het wetenschappelijke comité van de IWC, was ik verrast dat Japan absoluut niet verplicht is om kritiek te beantwoorden op de jachtvoorstellen die het indient bij IWC", zegt ze. "Japan beslist of het wil gaan jagen en hoeveel walvissen het wil doden. De IWC kan dat wetenschappelijke voorstel noch verwerpen, noch beperkingen opleggen voor het aantal dieren dat gevangen kan worden."
Bron : HLN

Vis met benen blijkt gestreepte kikkervis

21-01-2016

Een wel heel bizarre vondst in Nieuw-Zeeland. Drie natuurliefhebbers vonden daar een vis met benen, zo leek het. Een museum in hoofdstad Wellington onderzocht het diertje en meldde woensdag dat het om een gestreepte kikkervis gaat. De zeldzaamheid van het diertje wordt nog onderzocht.
De gevonden vis met benen © Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa.

Tijdens hun vakantie spotte de natuurliefhebbers Claudia Howse and James Beuvink tijdens een wandeling het bijzondere diertje in ondiep water. Nadat zij het beestje ontdekt hadden, besloten ze het in te sturen naar het New Zealand Te Papa Tongarewa museum. Het museum plaatste een foto van het beest op Facebook.

De experts van het museum houden het voorlopig op een 'frog-fish', maar de echte indentiteit is onbekend totdat het onderzoek is afgerond. Er is om dat vast te stellen DNA afgenomen. Volgens het museum staan dit soort vissen bekend om het doen van snelle happen onder water. Hun mond gaat net zo snel open als een kogel uit een pistool schiet.

Vis met vorkvormige staart betere overlevingskans

21-01-2016

Vissen met een staart in een vorkachtige vorm zijn waarschijnlijk beter in staat om rampen te overleven, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vissen kunnen door hun lichaamsvorm op zeer uiteenlopende dieptes zwemmen zonder dat ze veel golven veroorzaken en roofdieren aantrekken. De dieren zijn daardoor minder gevoelig voor grote rampen, zoals schade aan koralen en cyclonen.
Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Duikers
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door duikers naar koraalriffen te sturen en vissen te laten observeren op verschillende dieptes. Uit de studie blijkt dat de staartvorm een grote invloed heeft op het leefgebied van een soort.
Hoe meer de staart van vissen een vorkachtige vorm heeft, hoe meer ze voorkomen op uiteenlopende dieptes.

Volgens de wetenschappers kunnen de dieren door hun 'vorkstaart' relatief stil zwemmen. Daardoor kunnen ze zonder gevaar uitwijken naar diepere delen van de oceanen waar weinig golven zijn en kleine vissen makkelijker worden opgemerkt door grotere roofvissen.

Risico
Onderzoeker Osmar Luiz benadrukt op nieuwssite EurekAlert hoe belangrijk het is om te weten welke vissen op grote dieptes kunnen overleven en welke niet. "We begrijpen daardoor beter welke soorten het risico lopen lokaal uit te sterven na rampen, zoals hevige stormen en blekend koraal", verklaart hij op nieuwssite EurekAlert.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Oud-trainer dolfijn Flipper vastgehouden in Tokio

19-01-2015

Richard O'Barry, de dolfijnentrainer van de Flipper-televisieserie en hoofdpersoon in een Oscar-winnende documentaire over de dolfijnenjacht in Japan, is dinsdag aangehouden op de internationale luchthaven Narita in Tokio en verhoord door de immigratiedienst van het Aziatische land.
Door het leegbloeden van de dolfijnen kleurt het water in de Taiji-baai rood. © Archieffoto 2003, AFP.

Volgens O'Barry vertelden de autoriteiten hem dat hij Japan niet binnen mocht op zijn toeristenvisum, omdat hij geen toerist zou zijn. Zijn advocaat Takashi Takano meldt aan persbureau AP dat de Amerikaan ervan wordt beschuldigd nauwe banden te onderhouden met Sea Shepherd, de organisatie die zich onder meer inzet tegen de jacht op walvissen, iets wat Japan nog steeds doet.

O'Barry ontkent die banden, de Japanners willen niet op de zaak reageren. De advocaat vecht het inreisverbod aan. Het was dinsdag nog niet duidelijk of de Amerikaan zou worden uitgezet of toch worden toegelaten.

'Baai des doods'
De 76-jarige O'Barry staat bekend als trainer van de vijf dolfijnen die in de televisieserie Flipper het gelijknamige dier speelden. Ook heeft hij een rol in The Cove. Die documentaire gaat over de traditionele, bloedige dolfijnenjacht door de inwoners van het Japanse plaatsje Taiji. Zij jagen de dieren op tot in een nauwe baai nabij Taiji, ook wel 'de baai des doods' genoemd. Als de zoogdieren worden gedood, kleurt het water in de baai rood.

,,De Japanse overheid doet er alles aan de tegenstanders van de dolfijnenjacht te stoppen", schrijft O'Barry - via zijn zoon - in een e-mail aan AP. Het is niet de eerste keer dat hij is aangehouden en ondervraagd door de Japanse immigratiedienst. Ook is hij al verschillende keren opgepakt omdat zijn reisdocumenten volgens de autoriteiten van het Aziatische land niet zouden kloppen.

Tegen 2050 meer plastic dan vis in oceaan

19-01-2016

Er wordt zoveel plastic gebruikt dat in 2050 er zich meer plastic afval in de oceanen zal bevinden dan vis. Daarvoor waarschuwt het World Economic Forum van Davos.

"Het huidige productiesysteem, gebruik, en wegwerpen van plastic heeft belangrijke negatieve gevolgen. Zo gaat jaarlijks 80 tot 120 miljard dollar plastic verpakking verloren. En behalve de financiële kost zullen de oceanen, bij ongewijzigde situatie, meer plastic bevatten dan vis tegen 2050", klinkt het in een persmededeling.

Uit het rapport van het World Economic Forum Davos blijkt dat de verhouding in gewicht tussen plastic en vis één tegenover vijf was in 2014, naar één tegenover drie zal evolueren in 2025 en naar één tegenover één in 2050.

Volgens het forum is het noodzakelijk dat er een totale ommeslag gemaakt wordt inzake verpakkingen en dat er gezocht wordt naar alternatieven voor olie als basismateriaal voor hun productie. Want als er niets verandert, zal deze industrie een vijfde van de olieproductie verbruiken in 2050.

Verschillende landen proberen evenwel vandaag reeds het gebruik van plastic draagtasjes in te perken.

Dolfijnen gespot in Westerschelde

18-01-2016

In de Westerschelde zijn zondag meerdere gewone dolfijnen gesignaleerd. Een aantal vissers was de gelukkige toeschouwer van de uitzonderlijke gebeurtenis. ,,Het leek wel of we in het Dolfinarium waren."

,,Toen we daar 's morgens even na half negen aankwamen, waren er een stuk of tien bruinvissen en vier of vijf gewone dolfijnen. Ze hebben de hele dag daar rondgezwommen,'' vertelt Hank Perrée van Sportvisserij Wiesje, die met een aantal vissers op stap was.

Zeer uitzonderlijk
Albert Dijkstra van EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren) was er ook getuige van. Hij bevestigt dat het 'vrijwel zeker' om gewone dolfijnen ging.

In tegenstelling tot wat hun naam suggereert, is het zeer uitzonderlijk dat gewone dolfijnen in Nederland worden gesignaleerd.

De mooiste onderwaterfoto's van 2015

15-01-2016

Ieder jaar kiest de Underwater Photography Guide de mooiste onderwaterfoto’s van het jaar. De mooiste foto van 2015 is afgelopen week gekozen. Het gaat om een prachtige foto van een jonge naaldvis.

De foto van de naaldvis is gemaakt door Jeff Milisen. Terwijl hij aan het duiken was voor de kust van Kailua-Kona (Hawaï) zag hij deze jonge naaldvis. De larve moet snel groeien en heeft daarom een uitwendige maag. Deze maag helpt de vis om al het voedsel te verteren, waardoor er meer voedingsstoffen opgenomen worden. De uitgever – Underwater Photography Guide – beweert dat deze naaldvis nog nooit eerder gefotografeerd is of is gespot door duikers. Dat maakt deze foto extra bijzonder.
Hieronder een kleine selectie van enkele bijzondere inzendingen. Voor een overzicht van alle winnaars verwijzen we je graag door naar deze site

Duikplaats de Zeelandbrug weer open

15-01-2016

Sinds een aantal weken mag je weer duiken bij de Zeelandbrug. De locatie was een tijd afgesloten i.v.m. werk aan de dijk. Tegelijk met dit werk heeft de duikplek een ware upgrade gekregen. Zo is de vulinstallatie terug, zijn de parkeervakken geasfalteerd en zijn twee nieuwe trappen geplaatst. De absolute eyecatcher is het nieuwe toiletgebouw zoals we deze steeds vaker bij duikplaatsen zien. Komend weekend gaat het toiletgebouw open!
Bron : NOB

Gestrande potvissen Texel zijn dood

12-01-2016

Het is niet gelukt om de vijf potvissen die gistermiddag zijn gestrand op Texel, te redden. De dieren zijn afgelopen nacht allemaal overleden.

Dat hebben deskundigen vanochtend vastgesteld, meldt het ministerie van Economische Zaken. Gistermiddag spoelden de enorme dieren aan en al snel bleek dat alleen een wonder ze nog kon redden.

Reddingsactie gestaakt
Gisteravond laat zei een woordvoerder van het ministerie dat de reddingspogingen niet langer 'zinvol en verantwoord' waren. "We hebben contact gehad met deskundigen ter plekke, en we hebben te maken met veel wind, en duisternis." Het bleek niet mogelijk om de potvissen te verplaatsen. Uiteindelijk is de actie gestaakt.

Onderzoek moet uitwijzen waardoor de dieren zijn overleden. Daarna worden ze geruimd. Het kan nog wel enkele dagen duren voordat het opruimwerk begint.

Vijf levende potvissen aangespoeld op Texel

12-01-2016

Op Texel zijn vanavond vijf levende potvissen van ruim tien meter aangespoeld. Volgens walvissenkenner Adrie Vonk is de kans groot dat de vissen het niet gaan overleven.

De vissen liggen nu in de branding. De Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) hoopt dat als het weer hoog water is, rond 20:00 uur vanavond, de vissen op eigen kracht weer de zee in kunnen zwemmen. Of dat gaat lukken, is zeer twijfelachtig.

Triest eind
Walvissenkenner Adrie Vonk denkt dat de dieren het niet gaan overleven. "Ik ben net op het strand wezen kijken en zag dat de dieren al zwaar beschadigd zijn. Een paar liggen er al op hun zij. We kunnen ze niet helpen en zelf kunnen ze ook niet de zee terug in zwemmen. Daar hebben ze de kracht niet voor. Over een paar uur liggen ze dood in het water."

De KNRM roept mensen op om niet naar het strand te komen.

Luipaardhaaien navigeren met hun neus

08-01-2016

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat luipaardhaaien door het zeewater navigeren met behulp van hun neus.

Waarschijnlijk laten de dieren zich bij het navigeren leiden door de geur van bepaalde stoffen in het zeewater die worden geproduceerd door plankton en andere organismen, melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. De wetenschappers van de Universiteit van San Diego kwamen tot hun bevindingen bij een experiment waarbij 25 luipaardhaaien werden gevangen voor de kust van Californië. Alle haaien werden met een boot getransporteerd naar de open zee en uitgerust met GPS-ontvangers, zodat de dieren konden worden gevolgd tijdens hun tochten door de oceaan. Bij de helft van de dieren stopten de wetenschappers de neusgaten vol met stukjes katoen die waren doordrenkt met petroleum. De dieren konden daardoor niet of nauwelijks ruiken.

Aangezien luipaardhaaien vooral leven van de vangst van prooien in zandbanken voor de kust, maakten ze allemaal meteen rechtsomkeert naar hun natuurlijke leefomgeving. De dieren die niet goed konden ruiken, hadden echter veel meer moeite met het afleggen van de terugweg.

Rechte lijn
Na vier uur waren de haaien die niet goed konden ruiken maar 30 procent dichter bij de kust gekomen. Ook zwommen ze niet in een rechte lijn, maar namen ze veel onnodige bochten. De luipaardhaaien die wel konden ruiken, hadden binnen vier uur al 60 procent van de afstand naar hun natuurlijke leefgebied afgelegd en zwommen in een relatief rechte lijn.

Plankton
Volgens hoofdonderzoeker Andrew Nosal wijzen de resultaten van de studie erop dat luipaardhaaien bij hun navigatie deels afhankelijk zijn van hun reukzin. Vermoedelijk ruiken de dieren op grote afstand al stoffen die worden geproduceerd door organismen die bij de kust leven, zoals bepaalde soorten plankton.

Meer onderzoek is echter nodig om het precieze navigatiemechanisme van luipaardhaaien te ontrafelen. "Hoewel de haaien zich zeer waarschijnlijk door de geur van bepaalde stoffen door de oceaan laten gidsen, spelen waarschijnlijk meer zintuiglijke ervaringen een rol", verklaart Nosal op nieuwssite EurekAlert.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Colombia claimt vondst Spaans galjoen

06-12-2015

Het wrak van het gezonken Spaanse galjoen San José is ontdekt. Dat maakt de Colombiaanse president Juan Manuel Santos vrijdag bekend. Het schip is mogelijk gevuld met edelstenen, goud en zilver. Santos meldt de vondst in een tweet. "Goed nieuws! We hebben het galjoen San José gevonden", schrijft de president. Hij belooft dat zaterdag op een persconferentie meer details worden onthuld.

De Britse vloot bracht het galjoen in 1708 tot zinken. Het schip werd eeuwen later de inzet van een juridisch conflict tussen Colombia en een bergingsbedrijf, dat het gebied zou hebben ontdekt waar het vaartuig ten onder was gegaan.

Het bedrijf en de Colombiaanse overheid waren aanvankelijk overeengekomen de opbrengsten uit de vondst te delen, maar de regering besloot later alles te claimen. Een Amerikaanse rechter oordeelde in 2011 dat het schip eigendom is van Colombia.
Door: ANP

Zeldzame omurawalvis vastgelegd op video

29-11-2015

Voor de kust van Madagaskar heeft een team van mariene biologen onder leiding van Salvatore Cerchio voor het eerst een omurawalvis op camera vastgelegd. De omurawalvis is zeer zeldzaam. Zijn bestaan werd, ondanks zijn lengte van 12 meter, pas in 2003 voor het eerst ontdekt. In dat jaar werd er een walvis van een onbekende soort dood gevonden, hij kreeg de naam omurawalvis.

Omurawalvis
Vanaf 2003 zijn onderzoekers al op zoek naar een levende soortgenoot en dat is in 2011 voor het eerst gelukt. Echter verwarden de onderzoekers de moeder en haar jong en later ook een andere volwassen omurawalvis voor een brydevinvis, een andere walvissoort die ook voor de kust van Madagaskar leeft. Ook in 2012 werd er een aantal omurawalvissen gespot, de onderzoekers merkte wel dat er iets anders was aan de walvissen, maar het kwartje viel nog niet. Pas een jaar later toen de onderzoekers verder van de kust in diepere waters opzoek gingen waren ze er van overtuigd dat de walvissen die ze zagen geen brydevinvissen waren maar omurawalvissen.

“Ik was opgewonden, omdat ik wist dat we omurawalvissen hadden gevonden”, aldus Salvatore Cerchio.

De walvissen bevonden zich duizenden kilometers verder dan de plek waar we dachten dat ze rond zouden zwemmen.

“Sommige teamgenoten dachten dat het ging om een nieuwe soort en begonnen al nieuwe namen te verzinnen”.

Verschillende testen bevestigden in 2014 dat de onderzoekers inderdaad de eerste levende populatie omurawalvissen hadden gevonden. Op dat moment waren de dieren al 44 keer waargenomen.

Omurawalvissen zijn gebouwd voor snelheid. Het zijn spectaculaire dieren met lange smalle lichamen. Wat de dieren verder bijzonder maakt is dat ze asymmetrisch zijn. De rechter kant van hun lichaam is lichter dan hun linker kant. Vanaf hun ogen tot hun borstvin zijn ze bedekt met vlekjes en strepen. Hierdoor is elke walvis uniek en dus te onderscheiden van zijn soortgenoten.

Onduidelijk is hoeveel omurawalvissen er precies zijn. Mogelijk worden deze dieren in gevaar gebracht door de geluiden die worden gemaakt door de olie-industrie. Deze verstoren de geluiden die de walvissen zelf maken.
Bronnen: BBC.com & 9news.com.au ©PiepVandaag.nl Lianne Raat Link naar video

Japan toch weer op walvisjacht

29-11-2015

Japan gaat weer beginnen met de walvisjacht in de wateren rond Antarctica. De walvisvaarders zullen in maart uitvaren om driehonderd dwergvinvissen te vangen. Dat heeft het Japanse Agentschap voor Visserij laten weten, meldt de BBC zaterdag.

De Japanse walvisjacht heeft ruim een jaar stilgelegen na een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Dat bepaalde in maart vorig jaar dat de Japanse walvisjacht in het Zuidpoolgebied onwettig was en moest stoppen. Japan beloofde zich aan die uitspraak te zullen houden. Waarom het land nu toch heeft besloten weer op walvissen te gaan jagen, is onbekend.

Japan houdt vol dat het walvissen vangt voor wetenschappelijke doeleinden. In werkelijkheid zouden de dieren vooral op het bord of zelfs in hondenvoer belanden.
Bron : AD

Marineduiker komt om op Curacao

29-11-2015

Een 23-jarige matroos is maandagmiddag op Curaçao om het leven gekomen bij een duikongeluk. Dat gebeurde tijdens een oefening in de Caracasbaai, even ten zuidoosten van Willemstad. De eenheid waarmee zij dook deed dat op een favoriete duikspot, nabij een tugboot.

De matroos dook met specialistische instructeurs van de Defensie Duikgroep (DDG) uit Nederland. Die wordt ingezet bij crisisbeheersingsoperaties, havenbescherming, onderhoud aan militaire schepen, opleidingen en oefeningen en geeft militaire bijstand bij zoekacties naar wapens en/of vermiste personen- en het opsporen en vernietigen van niet ontplofte explosieven.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de toedracht. De Koninklijke Marine traceert nu de familie van het slachtoffer en doet daarom nog geen mededelingen over het ongeluk en de identiteit van de matroos.

Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk: “Het verlies van deze gewaardeerde collega is een zware klap voor de Koninklijke Marine. Onze gedachten gaan uit naar familie, vrienden en collega’s. Wij hopen dat zij de kracht vinden om dit zware verlies te verwerken.”
Bron: persbureau Curaçao

Anonymous hackt vijf IJslandse overheidssites

29-11-2015

Activistische hackers van het collectief Anonymous claimen de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van vijf overheidswebsites in IJsland uit protest tegen de walvisjacht door dit land. De sites, waaronder de officiële website van de premier en van de ministeries van Milieu en Binnenlandse Zaken, gingen gisteren plat en bleven offline tot vanmiddag.

In een video gepost op sociale media, riepen de activisten iedereen op om websites die zijn gelinkt aan IJsland te hacken uit protest tegen de aanhoudende commerciële jacht op walvissen, ondanks een internationaal moratorium.

IJsland is lid van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), een intergouvernementeel orgaan dat commerciële walsvisvangst sinds 1986 verbiedt. Maar zowel IJsland als Noorwegen blijft op walvissen jagen.
Bron : HLN

Stromen wrakstukken weg, dan vind je ze nooit meer

20-11-2015

Op de zeebodem rondom Texel liggen heel veel archeologische schatten. Duikers mogen hier eigenlijk niet bij in de buurt komen, maar dat verandert vanaf vandaag.De gemeente Texel begint met een proef waarbij duikers van de plaatselijke duikclub worden ingezet om archeologische vondsten veilig te stellen.

VOC-periode
Gerrit Jan Betsema, al 30 jaar duiker bij duikclub Texel, is daar blij mee. Door de bewegingen van de zeebodem spoelen archeologische vondsten soms vrij. "Dat baart ons zorgen. Stroomt het dan weg, dan vind je het nooit meer terug en dat is jammer."

"De hele VOC-periode ligt hier op de zeebodem", zegt Betsema. In zo'n 300 jaar zijn er pakweg 1000 schepen vergaan in de buurt van het waddeneiland. "Die liggen er natuurlijk lang niet allemaal meer, maar er zijn nog zeker zo'n 60 schepen die in archeologisch opzicht interessant zijn, bijvoorbeeld omdat de lading er nog in ligt."

Kaap Skil
De duikers gaan de schepen verkennen en maken er filmbeelden en foto's van. Ook geven ze aan of er dingen dreigen weg te spoelen. In overleg met onder meer de gemeente en het museum Kaap Skil op Texel wordt dan bepaald of de duikers de archeologische vondsten naar boven mogen halen of dat ze moeten blijven liggen.
Bron : NOS

Vissen kunnen helpen bij kweken van nieuw koraal

10-11-2015

Veel vissoorten die op de zeebodem in de Indische Oceaan leven, kunnen biologen helpen bij het kweken van nieuwe koraalriffen. Als jonge koralen worden gekweekt in kwekerijen op grote diepte, worden de organismen schoon gehouden door vissen die in de buurt leven. De groei van de jonge poliepen wordt dan niet gesmoord door algen en parasieten die zich rond het koraal verzamelen en ontwikkelen zich beter.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PeerJ.

Reinigen
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door in de buurt van de eilandengroep de Seychellen koraal te kweken op verschillende dieptes in de Indische oceaan.

Het jonge koraal dat werd geplaatst op de grootste diepte (0,3 meter boven de oceaanbodem) bleek het meest effectief te worden gereinigd door vissen. Zeker 32 soorten kwamen op de jonge poliepen af en aten algen en andere organismen van het koraal. De poliepen bleven daardoor relatief goed schoon en groeiden harder.

Aangevreten
Ook nadat het koraal uit de 'diepzeekwekerijen' werd verplaatst naar andere plekken in de oceaan, bleven de organismen profiteren van hun ontmoeting met de vissen in de kwekerij. Doordat de poliepen 'schoon' waren gehouden, werd het jonge koraal in hun uiteindelijke leefomgeving minder aangevreten door grote vissen. Het koraal ontwikkelde zich daardoor beter.

Tijdrovend
Tot nu toe wordt koraal in veel kwekerijen schoon gehouden door duikers die de organismen met tandenborstels poetsen. Dat tijdrovende klusje maakt het kweken van grote koraalriffen zeer duur. "Dit is een veel beter idee", verklaart onafhankelijk onderzoeker Shai Safir uit Israël op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. "Als je genoeg vissen naar de kwekerij lokt, doen zij het werk voor je."

De wetenschappers waarschuwen wel dat koraalkwekerijen alleen op specifieke plekken in de wereldzeeën kunnen profiteren van vissen. Lang niet in alle gebieden leven genoeg vissoorten om jonge koraalpoliepen effectief te reinigen.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

SeaWorld stopt met orka-shows

10-11-2015

Seaworld gaat vanaf volgend jaar geen shows met orka's meer geven in de Amerikaanse stad San Diego, dat kondigde CEO Joel Manby vandaag aan. Het dierenpretpark heeft die beslissing niet alleen onder publieke druk genomen, maar ook de wetgeving in Californië rond het houden en kweken van Orka's wordt steeds strenger.

,,We hoeven ons niet te beperken tot één dier", zegt de CEO van SeaWorld Entertainment. ,,We luisteren naar onze bezoekers, we groeien als bedrijf, we veranderen altijd."

De California Coastal Commission besliste een maand geleden dat SeaWorld geen orka's meer mocht kweken. Door die beslissing kwamen de orka-shows in het gedrang. De zwaardwalvissen zullen wel nog kunstjes tonen in de parken in San Antonio en Orlando.

Het dierenpretpark had recent nog plannen om een groter aquarium te bouwen in San Diego, maar zet nu die plannen on hold en zegt te gaan investeren in ,,een nieuwe Orka-attractie" die in 2017 zal openen.

Het imago van SeaWorld heeft dankzij de documentaire Blackfish een flinke deuk gekregen. De film kwam uit in 2013 en kaartte een aantal problemen aan waaronder de manier waarop de orka's verzorgd en behandeld worden door het pretpark. De kaartverkoop voor SeaWorld liep vervolgens flink terug.

29 walvisachtigen gestorven in Nieuw-Zeeland

06-11-2015

Op een afgelegen strand op Stewart Island (Nieuw-Zeeland) is een school van 29 grienden om het leven gekomen. Dat deelde het ministerie van natuurbehoud vandaag mee.

Wandelaars hadden de gestrande walvisachtigen dinsdagnacht al opgemerkt, maar het duurde twee dagen vooraleer ze de natuurbeschermingsdiensten konden bereiken. Gisteren werden dan twee medewerkers met een helikopter naar het strand van Doughboy Bay overgevlogen. "Toen we daar aankwamen, waren er nog acht walvissen in leven", zegt Phred Dobbins. "Maar hen opnieuw in het water brengen was geen optie meer, omdat ze al te lang aan hete en droge omstandigheden waren blootgesteld."

Omdat er nauwelijks volks langs het afgelegen strand passeert, zullen de grienden gewoon op het strand blijven liggen. Op die manier kan het ontbindingsproces op een natuurlijke manier verlopen.