Ok, je wilt gaan duiken........Dat kan, iedereen die een beetje kan zwemmen en niet al te bang is om zijn/haar hoofd onderwater te steken kan leren duiken.

Maar bedenk van tevoren wel goed wat je dan wilt. Is je eerste brevet wat jou betreft voldoende zodat je lekker in warm water kunt duiken of wil je daarna meer?
Er zijn veel mogelijkheden om duiken een extra dimensie te geven. Zo kun je bijvoorbeeld wrakduiken, grotduiken, ijsduiken, stroomduiken of bijvoorbeeld een nachtduik maken.
Allemaal zaken die van belang zijn voor de keuze van je opleiding en school of vereniging. En bedenk natuurlijk ook hoeveel tijd, energie en geld je in je nieuwe hobby wilt steken.
Wat ook van belang is is je gezondheid. Over het algemeen zal er van je gevraagd worden een medische verklaring af te leggen, of een medische keuring te ondergaan

Waar wil je een opleiding volgen

Je hebt voor jezelf in beeld dat je wilt gaan duiken en waarom. En dan? In Nederland zijn er diverse organisatie's actief volgens welk systeem je een opleiding kunt volgen.
Informeer altijd van te voren welk opleidings systeem voor jou het meest geschikt is. De korte snelle of toch maar liever de langere opleiding.

Enkele van de bekendere zijn o.a.

* PADI
* NOB
* NAUI
* SSI

Zoek een duikschool of vereniging

Nadat je zeker weet welk opleidings syteem het beste bij je past is de volgende stap een duikschool of vereniging te zoeken.

Denk er wel aan dat als je een opleiding bij een vereniging wilt volgen je over het algemeen ook lid moet worden. Vraag dan ook eerst of je een aantal keren langs mag komen. Zo leer je de club een beetje kennen en weet je of je je er thuis voelt.

Vraag ook altijd of je zelf een uitrusting aan moet schaffen of dat ze je een uitrusting ter beschikking stellen voor de duur van je opleiding.

Materialen

Wat betreft de aanschaf van je uitrusting:

Wat zijn de kosten van eigen materiaal?
Je hebt de keuze: nieuw of 2e hands.
En ook daarin zijn weer verschillende prijsklassen.
Voor 2e hands kun je eens binnen de school/vereniging informeren of kijk eens op marktplaats.

Kosten nieuw ongeveer:
Basis uitrusting bestaande uit Binnenvinnen,snorkel, bril, lood ong. € 135,-
Buitenwater apparatuur:jacket, pak, perslucht app. en duikcomputer ong. € 1590,-

Vooral als beginnende duiker is alles prachtig en mooi maar beslis niet te haastig. Blijf dus gewoon even rondkijken en duik niet de eerste de beste shop in om je vol te laten hangen met de laatste snufjes maar informeer eerst eens goed.. Ben je niet zeker van je zaak dan is er binnen de school/vereniging altijd wel iemand die je kan adviseren.