Technisch duiken

Tja wat is dat eigenlijk? Je hoort wel: Het is iets met deco, veel flessen, grotduiken en zo, trimix, scooters en rebreathers, kortom: alles wat geen sportduiken is. Vaak wordt ook de definitie gebruikt dat tech duiken duiken is met een plafond, of dat nu een hard plafond is (wrak, grot, ijs) of een virtueel plafond (deco). Volgens sommigen is zelfs het gebruik van een gas als nitrox technisch duiken.

Een andere uitspraak die ik tegen kwam: Alle duiken met een fysiek en/of virtueel plafond, alle duiken waarbij je speciale uitrustingsstukken nodig hebt om de duik veilig te maken (dus geen "standaard"-setje), door duikers die voldoende kennis van zaken hebben om de risico´s van de duik goed en volledig te kunnen inschatten en deze door hun vaardigheden kunnen minimaliseren.

Nu heb ik zelf zowel het brevet Ijsduiken als nitrox basis maar ik zie mezelf totaal niet als technisch duiker. Is een duiker die met een gids een cenote in Mexico bezoekt een grotduiker? Maakt het jou een technisch decompressieduiker als je computer op dertig meter diepte twee minuten deco aangeeft? Natuurlijk niet, je bent de grenzen van het sportduiken aan het opzoeken maar je gaat er niet over heen.

Maar goed, het gewone sportduiken is voor jou misschien niet meer voldoende en je wilt je verder ontwikkelen. Besef dan wel dat technisch duiken misschien meer te bieden heeft maar ook meer kost. Niet alleen geld maar ook tijd en moeite. Je zult waarschijnlijk meerdere opleidingen moeten volgen, en dat zijn geen specialties van een weekend. Je zal nieuwe uitrusting aan moeten schaffen, in veel gevallen meer dan je al bezit. Je zal tijd en moeite moeten investeren in oefenen en ervaring opdoen.

Voordat je je hals over kop in dit nieuwe avontuur stort is het goed om je af te vragen of alle tijd, geld en moeite het ook waard zullen zijn. Ga je werkelijk de duiken maken waar je nu van droomt? Hoe vaak? Is het geen tijdelijke bevlieging?

Ook hier weer, informeer goed voordat je ergens aan begint. Vraag om je heen naar ervaringen van anderen. Vooral tech duikers die verschillende instructeurs hebben gehad en al lange tijd technisch duiken kunnen je helpen bij je keuze.